Quantcast
Channel: æggehvider Arkiv - Piskeriset på Eventyr
Viewing all 49 articles
Browse latest View live

Blueberry daiquiri

$
0
0

blueberry daiquiri, blåbær daiquiri, drink, blåbær, hvid rom, flormelis, blåbærsaft, æggehvider, æg, limeDisse lune sommerdage kalder på drinks… smukke, kolde drinks på terrassen for at være helt præcis! Sådan en lavede jeg for et par dage siden, da gemalen og jeg trængte til lidt forkælelse. Helt i tråd med månedens benspænd fik jeg lyst til at lege og besluttede mig derfor for at lave en blåbærversion af strawberry daiquiri!

Blueberry daiquiri
2 personer blueberry daiquiri, blåbær daiquiri, drink, blåbær, hvid rom, flormelis, blåbærsaft, lime

3 dl frosne blåbær
½ dl hvid rom
1 spsk flormelis – evt. mere hvis du har en sød tand
½-1 dl blåbærsaft*
evt. lidt limesaft

Pynt: æggehvide og flormelis til glassets kant samt en spiselig blomst og/eller frisk mynte

*har du ikke blåbærsaft, kan du bruge tranebærsaft eller evt. blot vand. Jeg puttede en lille rest fløde i drinken (for at bruge den og for at gøre drinken en smule lysere).

Hæld blåbær, rom, flormelis og ½ dl saft/vand i en blender og blend det til en ensartet masse. Tilsæt evt. mere saft/vand, hvis drinken er meget tyktflydende. Smag til med flormelis og evt. lidt limesaft.

Tag to cocktailglas og dyp kanten af hvert glas i æggehvide og derefter i flormelis, så du får en flot hvid kant på glasset. Fordel forsigtigt blåbærdrinken i de to glas og pynt den. Servér drinken med det samme.

Note: Det er en dejlig sødmefuld drink, der har en god blåbærsmag og et pift rom oveni. Du kan justere sødmen ved at putte mindre flormelis i og bruge limesaft til at tilsætte noget syre. Jeg ville have lavet drinken med blåbærsaft, men vi var udgået, så jeg brugte vand i stedet. De blåbær, jeg havde købt i Irma, havde dog så megen smag, at den manglende blåbærsaft ikke gjorde noget.

Drinken er i øvrigt festlig på flere måder – du får nemlig skønne blå-lilla læber og ditto tunge af at nippe til den, så den vil være perfekt til din næste goth-fest ;)


Jordbær curd og jordbærsorbet

$
0
0

jordbær-curd, jordbærcurd, jordbær, smør, æggeblommer, æg, rørsukker, limeSom jeg nævnte i indlægget med jordbærsalaten, så er der ikke længe til, at den danske jordbærsæson slutter, og derfor er det bare om at guffe løs af de dejlige røde bær lige nu. Hvis du savner lidt variation og ikke blot vil spise bærrene rå, så prøv en af disse opskrifter på søde sager, jeg har lavet de seneste dage.

Som citronelsker er jeg selvfølgelig vild med lemon curd, men dette kan naturligvis også lavet med andet end citron – for eksempel har jeg prøvet at lave orange curd, og det smager skønt! Jeg kom dog i tanke om en opskrift, jeg havde set i et gammelt Spis Bedre-blad, hvor curden blev lavet på jordbær, og det måtte jeg naturligvis også prøve. Jeg brugte dog flere jordbær og mindre limesaft i forhold til deres udgave.

Jordbær curd / strawberry curd
et stort glas (350 g)

200-250 g jordbær
en øko-lime
1½ dl rørsukker
3 æggeblommer
100 g smør

Rens jordbærrene og skær dem i mindre stykker. Riv limefrugten på et fint rivejern og pres derefter limefrugten. Hæld limesaften i en lille kasserolle sammen med halvdelen af skallen (gem resten af skallen – den kan for eksempel bruges i en drink, salat eller is) samt ½ dl rørsukker. Lad det simre i fem minutter og tag så kasserollen af komfuret. Lad det køle lidt af, inden du blender jordbærrene til puré. Pisk æggeblommerne sammen med resten af sukkeret til en luftig creme. Hæld cremen i kasserollen sammen med jordbærpuréen og varm det langsomt op, indtil cremen er lige ved at koge. Tag kasserollen af komfuret og rør godt rundt, inden du rører smørret i lidt ad gangen. Når al smørret er rørt i, hældes jordbær curden på skoldede glas og sættes i køleskabet. Kan holde sig i et par uger.

Note: Den har en fin sødme og samtidig også noget syrlighed fra limefrugten. Hvis du er til meget søde ting, vil jeg anbefale dig, at du tilsætter lidt mere sukker – ca. ½ dl – men jeg synes, den virker meget fin og frisk i denne udgave.

jordbærsorbet, is, sorbet, dessert, jordbær, sukkersirup, rørsukker, æggehvider, ægJeg havde en halv bakke jordbær til overs, da jeg havde lavet jordbær curd, og da jeg samtidig også pludselig stod med 3 æggehvider, var det jo oplagt at lave en portion sorbet! Jeg vidste ikke, hvordan jordbærrene ville opføre sig i en sorbet, men det viste sig, at de egnede sig utrolig godt til en sorbet, så det er bestemt ikke sidste gang, jeg prøver det!

Jordbærsorbet

250 g friske danske jordbær
1 æggehvide
1 dl sukkersirup (en sirup kogt i kort tid på lige dele vand og sukker – se her)

Rens jordbærrene og put dem i en blender sammen med æggehvide og sirup. Blend det til en ensartet masse og hæld det derefter i en ismaskine. Kør massen, indtil det bliver en silkeblød sorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: Sorbet med tydelig jordbærsmag. En seriøs konkurrent til den jordbærflødeis, jeg bloggede om sidste år.

Hyldebærsorbet

$
0
0

hyldebærsorbet, sorbet, is, hyldebær, hyldebærsaft, rørsukker, æg, æggehviderIdeen til denne sorbet blev født, da jeg fik kvajet mig under kogningen af hyldebærsaft for et par uger siden. Jeg havde gang i flere gryder på én gang, og på et tidspunkt kom jeg til at fordoble mængden af sukker i en af portionerne. Det var lidt sent at gøre noget ved det – sukkeret var hældt ned i hyldebærsaften – så jeg kogte saften færdig og stod derefter og stirrede på den. Jeg er ikke vanvittig god til meget sød saft, og det var denne her, men jeg ville heller ikke smide portionen ud. Pludselig slog det mig, at med den sukkermængde måtte den supersøde hyldebærsaft være ideel til sorbet!

I denne sorbet behøvede jeg ikke at tilsætte en sukkersirup, da saften var så sukkerholdig i forvejen. Du kan også lave en hyldebærsaft og nøjes med at øge sukkermængden med 50% – det burde være nok til, at saften kan bruges til sorbet.

Hyldebærsorbet

3 dl køleskabskold hyldebærsaft (kogt med dobbelt mængde rørsukker)
1 æggehvide
evt. lidt citronsaft for at justere på sødmen

Pisk hyldebærsaft og æggehvide sammen. Hæld det i en ismaskine og kør det, indtil det bliver en silkeblød sorbet. Spis den med det samme eller put den i fryseren.

Note: Supersimpelt, superlækkert – og en god måde at bruge en oversød saft på. Sorbeten bliver ret sød og meget blød, så den kan spises direkte fra fryseren. Held i uheld :) Jeg kom bagefter til at tænke på, at man også kan justere på sødmen i isen ved at tilsætte lidt citronsaft.

Chokolademousse med valnødder og skumfiduser

$
0
0

chokolademousse, chokoladedessert, dessert, chokolade, mørk chokolade, skumfiduser, kaffe, pulverkaffe, valnødder, æg, æggehvider, yoghurt naturelChokolademousse i mikroovnen – aka chokolademousse på skumfiduser?! Jo, det var et sjovt projekt, jeg havde gang i denne weekend, da jeg ville overraske gemalen med en dessert. Den skulle selvfølgelig passe til månedens mikroovnsbenspænd, så jeg bladrede lidt i en række mikroovns-kogebøger og faldt over en sjov opskrift i ‘Lækker mad i mikroovn’. Kogebogen er skrevet i 1994, og dengang hed skumfiduser åbenbart Tea-skum (… what?!). Det kan være ret interessant – og underholdende – at læse kogebøger med nogle år på bagen :)

Men altså – jeg tog udgangspunkt i fremgangsmåden, men justerede på ingredienserne. Nedenstående er den version, jeg lavede.

Chokolademousse på skumfiduser
2 personer

80 g skumfiduser
35 g valnødder
25 g mørk chokolade
2 tsk pulverkaffe
4 spsk vand
1 æggehvide
3 spsk yoghurt naturel

Hæld vandet i en skål og sæt den i mikroovnen i ca. 25 sekunder ved 900 W. Rør kaffepulveret i og put skumfiduserne i skålen. Sæt skålen tilbage i mikroovnen og giv den 1 minut ved 900 W.

skumfiduser, chokolademousseSkumfiduserne svulmer op og bliver meget bløde. Rør dem sammen med kaffen, så det bliver en jævn masse. Stil skålen i køleskabet.

chokolade, mørk chokolade, chokolademousseRiv chokoladen fint. Tag to teskefulde fra til pynt. Tag derefter skålen ud af køleskabet og rør resten af chokoladen i.

chokolademousse, chokoladedessert, dessert, chokolade, mørk chokolade, skumfiduser, kaffe, pulverkaffe, valnødder, æg, æggehvider, yoghurt naturelTag to valnødder fra til pynt og hak resten af nødderne, inden du vender dem i chokoladecremen sammen med yoghurten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStil skålen tilbage i køleskabet og vent, indtil den er næsten kold og begynder at stivne. Pisk æggehviden stiv og vend den forsigtigt i chokolademoussen.

Hæld chokolademoussen i en sprøjtepose. Et lille tip – det kan godt betale sig at stikke posen ned i en høj beholder, inden du går i gang – så er det lettere at overføre moussen til sprøjteposen.

Fordel chokolademoussen i to dessertglas eller drinkglas og stil dem derefter i køleskabet i et par timer, så chokolademoussen kan stivne.

Pynt med revet chokolade og valnødder inden servering.

Note: Det var en sjov og anderledes dessert. Jeg havde ikke tænkt på at bruge skumfiduser til chokolademousse, men det fungerede fint. Moussen er ret mild i smagen, så en anden gang vil jeg nok putte mere chokolade i – måske bare 15 g.

chokolademousse, chokoladedessert, dessert, chokolade, mørk chokolade, skumfiduser, kaffe, pulverkaffe, valnødder, æg, æggehvider, yoghurt naturel

Melonsorbet og æblesorbet

$
0
0

melonsorbet, sorbet, is, melon, netmelon, galiamelon, dessert, æg, æggehvider, sukkersirupHer er i sommervarmen er en kugle sorbet en dejlig måde at få noget koldt og læskende. Da jeg tilmed har is-benspænd i denne måned, så har det været en kærkommen lejlighed til at lave en række sorbeter, som vi har nydt de seneste dage.

Sorbet er utrolig let at lave. I mange tilfælde kræver det blot en sukkersirup (lavet på lige dele vand og sukker), den ingrediens som sorbeten skal smage af samt en æggehvide for at give en god konsistens.

Melonsorbetmelonsorbet, sorbet, is, melon, netmelon, galiamelon, dessert, æg, æggehvider, sukkersirup

1 meget moden netmelon
1 dl sukkersirup – se her
1 æggehvide

Flæk melonen, fjern kernerne og skær frugtkødet fri fra skallen. Put frugtkødet i en skål sammen med sirup og æggehvide og blend det grundigt med en stavblender. Hæld massen på en ismaskine (jeg brugte atter DeLonghi-maskinen) og kør det, indtil det bliver til en silkeblød sorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: Meget frisk og mild sorbet med tydelig melonsmag. Du behøver ikke at bruge så megen sirup til denne is, da melonen giver masser af sødme i sig selv. Du kan muligvis godt skære sirupmængden ned til det halve.

æblesorbet, sorbet, grønne æbler, is, dessert, rørsukkerVi har et lille fjollet æbletræ i vores have, som giver få og dårlige æbler, så det kommer til at lade livet her til efteråret, og så skal vi plante et nyt. Jeg mente dog, at vi burde udnytte lidt af den frugt, der så småt er ved at blive modne på træet, og så kom jeg i tanke om en dejlig is lavet på grønne æbler, som jeg på et tidspunkt har smagt i Italien. Sådan en ville jeg også lave!

Hvor meget eller hvor lidt sukker, der skal i denne opskrift, afhænger meget af hvor syrlige æblerne er. Min udgave blev relativt sød, men æblerne var heller ikke helt så syrlige, som jeg havde forventet. Jeg har derfor skåret lidt ned på sukkermængden i nedenstående opskrift.

Æblesorbet

250 g syrlige grønne æbler
2 dl vand
1 dl rørsukker
ekstra vand

Fjern kernehusene fra æblerne og skær æblerne i små tern, som du hælder i en kasserolle sammen med vand og sukker. Lad det simre ved svag varme, indtil æblestykkerne er kogt møre, og lad det så afkøle lidt, inden du blender det til en ensartet masse. Hæld æblemassen gennem en finmasket sigte – brug en ske til at presse massen igennem sigten – og sæt æblepureen på køl. Når pureen er kølet helt ned, tilsætter du lidt vand – ½-1 dl så isen bliver knapt så kraftig og sød – og kører pureen på en ismaskine. Spis den med det samme eller put den i fryseren.

Note: Frisk is med tydelig æblesmag. Jeg har som sagt skåret lidt ned på sukkermængden i forhold til det første æblesorbet-forsøg, jeg lavede, men er du til søde is, så put gerne mere sukker i. Jeg synes dog godt, at denne is må have noget syrlighed, og du kan eventuelt også prøve at justere smagen på æblepureen med lidt citronsaft for at gøre den mere syrlig.

The post Melonsorbet og æblesorbet appeared first on Piskeriset på eventyr.

Rødvinssorbet

$
0
0

rødvinssorbet, sorbet, is, rødvin, dessert, æggehvider, æg, sirup, rørsukkerJeg er jo et værre legebarn, og det kan et rødvins-benspænd ikke ændre på, så i weekenden skulle jeg selvfølgelig lege lidt i køkkenet. Det blev til denne rødvinssorbet, som endte med at blive ganske vellykket (ja, jeg var selv lidt skeptisk…)

Jeg brugte en rest af den frugtige amerikanske rødvin, som jeg brugte til de rødvinsstegte rødløg, og så kombinerede jeg det med en sirup samt en æggehvide – dvs. samme opbygning som da jeg lavede sorbeter i sommers (se for eksempel citronmelissesorbet eller hyldeblomstsorbet). Jeg var dog bange for at ødelægge rødvinssmagen ved at varme den op (det ville ellers være oplagt at koge en rødvinssirup og bruge den direkte i sorbeten), så jeg lavede en tykkere sirup, afkølede den og rørte rødvinen ud i den.

Rødvinssorbet

2 dl kraftig rødvin
2 dl rørsukker
1 dl vand
1 æggehvide

Hæld rørsukker og vand i en gryde, varm det op og lad det simre, indtil sukkeret er opløst. Lad det køle helt ned (helst køleskabskoldt), inden du rører rødvin og æggehvide i. Hæld det i en ismaskine og kør det til sorbet. Jeg vil ikke anbefale at lave denne is uden en ismaskine, så brug helst det, hvis du vil lave denne is.

Hæld isen i en plastikbøtte og put den i fryseren i mindst et par timer. Da alkoholprocenten er ret høj i denne is, vil isen fortsat være ret blød, når du tager den ud af fryseren igen, så tag den først ud, når du vil servere den.

Note: Overraskende god! Jeg blev nødt til at bruge en del sukker i isen for at sikre en ordentlig konsistens, så jeg var bange for, at den ville blive for sød. Den viste sig dog at være ganske delikat og med en ok sødme, når den er iskold. Prøv eventuel en ret tør og kraftig vin, hvis du vil lave denne is, hvis du vil have en mindre sød udgave.

The post Rødvinssorbet appeared first on Piskeriset på eventyr.

Havregryns-sandwichboller

$
0
0

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostGemalen og jeg agerede flyttehjælp tidligere i dag, hvilket blandt andet indebar, at jeg sørgede for frokosten til flyttefolkene. Jeg tænkte, at det nok var bedst at sørge for noget mad, der kunne spises med fingrene, så jeg bagte en portion sandwichboller om morgenen og smurte dem, lige inden vi tog af sted.

Dejen til bollerne laves aftenen før lige inden du går i seng.

Havregryns-sandwichboller
7-8 stk.

10-15 g gær
2 dl letmælk
3 dl koldt vand
½ dl rapsolie
1 spsk salt
2 dl havregryn
2 dl majsmel
hvedemel for resten

Pynt:
en pisket æggehvide
havregryn

Bland letmælk, olie og vand i en skål og rør gæren ud i det. Tilsæt havregryn, salt og majsmel og rør det grundigt sammen, inden du rører hvedemel i. Du skal røre så meget i, at dejen er blød og smidig – uden at den hænger fast på hænderne. Dæk dejen i skålen til med et fugtigt viskestykke og stil den i køleskabet i 7-8 timer. Tag dejen ud og form flade sandwichboller af den: Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem til med det fugtige viskestykke. Lad dem hæve en halv times tid.

Tænd ovnen og sæt temperaturen på 210 grader. Imens fjerner du viskestykket og pensler bollerne med æggehvide. Drys havregryn på dem og stil pladen i ovnen i 20-25 minutter, indtil bollerne er gyldne og sprøde.

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostHalvdelen af bollerne blev så ud som ovenstående – smurt med en honnings- og sennepsmayonnaise og fyldt med salat, skinke, tomatskiver, løgringe og gouda.

The post Havregryns-sandwichboller appeared first on Piskeriset på eventyr.

Citronmelissesorbet

$
0
0

citronmelissesorbet, citronmelisse, sorbet, æg, æggehvider, is, dessert, sukkersirup, rørsukkerMånedens is-benspænd giver jo også anledning til at være kreativ, så selvfølgelig eksperimenterer jeg også med at lave sjove og anderledes is.

Har du nogensinde smagt is baseret på friske krydderurter? Det kan blive ret funky. Jeg har tidligere lavet en ananas-basilikum-is, men det var nu vores citronmelisse, det gik ud over denne gang, da jeg besluttede mig for at lave en sorbet her i varmen.

Til en sorbet skal du bruge en enkel sirup, som du laver ved at koge lige dele vand og lys rørsukker ved middelvarme i ca. fem minutter. Lad siruppen køle helt ned i køleskabet, inden du bruger den.

citronmelissesorbet, citornmelisse, sorbet, is, dessert, sukkerlage, sirup Jeg tog tre dl sirup og hældte i en høj kande sammen med ca. 10 gram friske, skyllede citronmelisse-blade. Det hele blev blendet godt og grundigt, inden blandingen blev sat i køleskabet i 3-4 timer, så siruppen kunne trække citronmelissesmagen til sig.

Blandingen blev hældt igennem en finmasket si, og citronmelissesiruppen blev rørt sammen med en æggehvide (fra øko-æg selvfølgelig), inden det blev hældt på ismaskinen. Dette er i øvrigt en is, som du helt sikkert bør lave på en ismaskine, så du er sikker på at opnå samme, cremede konsistens.

citronmelissesorbet, citornmelisse, sorbet, is, dessert, sukkerlage, sirupIsmaskinen kørte, indtil citronmelissesiruppen var forvandlet til en blød og supercremet citronmelissesorbet.

Servér isen med lidt hakkede, ristede hasselnødder oven på.

Note: Meget intens og sød is med masser af smag. Ovennævnte opskrift passer til tre personer, for denne skal serveres i små portioner. Skøn konsistens og spændende og frisk smag. Husk endelig at drysse nødder på – det giver lige det sidste pift!

 

The post Citronmelissesorbet appeared first on Piskeriset på eventyr.


Hyldeblomstsorbet

$
0
0

hyldeblomstsorbet, hyldeblomstis, hyldeblomster, is, sorbet, dessert, sukkersirup, æg, æggehvider Is kan laves på mange forskellige måder og med mange forskellige ingredienser. Om sommeren kan det for eksempel være dejligt at udskifte flødeisen med en frisk og læskende sorbet, som passer bedre til det varme, solrige vejr.

Sorbet er meget let at lave. I princippet skal du blot koge en sukkerlage af lige dele vand og sukker og derefter tilsætte smag og lidt æggehvide, inden du fryser sorbeten.

Jeg fik lyst til at lave en sorbet fyldt med sommersmag, og hvad er mere sommerligt end hyldeblomster? Det skulle da lige være jordbær, men det havde jeg jo lige brugt til en flødeis.

Hyldeblomstsæsonen synger efterhånden på sidste vers, og det betyder, at jeg har fryseren og køleskabet proppet med hjemmelavet hyldeblomstsaft. Har du ikke allerede lavet en portion i år, vil jeg anbefale, at du straks fistrer ud til nærmeste skov og samler nogle klaser, du kan lave saft af. Husk at efterlade nogle klaser til andre :)

Hvis du bruger koncentreret hyldeblomstsaft, behøver du ikke koge en sukkerlage, for hyldeblomstsaften er i forvejen smækfuld af sukker. Derfor er det også ret let at lave en hyldeblomstsorbet.

Hyldeblomstsorbet

hyldeblomstsorbet, hyldeblomstis, hyldeblomster, is, sorbet, dessert3 dl koncentreret hyldeblomstsaft
1-1½ dl vand
1 æggehvide
evt. citronsaft

Fremgangsmåde med ismaskine: Bland ingredienserne og hæld dem i ismaskinen. Lad maskinen køre, indtil isen er næsten klar og smag så på isen. Er smagen for kraftig, tilsætter du en smule iskoldt vand, er smagen for sød, tilsætter du en smule citronsaft.

Fremgangsmåde uden ismaskine: Pisk æggehviden stiv, inden du forsigtigt vender saften og vandet i æggehviden. Hæld det i en plastbøtte og stil den i fryseren. Husk at røre i plastbøtten 3-4 gange i timen, indtil den er frossen.

OBS – denne opskrift er baseret på den hyldeblomstsaft, jeg plejer at lave. Den er ret drøj i brug, så selvom jeg fortynder den, får jeg stadig en rimelig kraftigt smagende sorbet. Det kan jeg nemlig godt lide. Du er selvfølgelig meget velkommen til at fortynde den yderligere, hvis du foretrækker en mildere smag. Læg også mærke til, at de hyldeblomstkoncentrater, du kan købe i supermarkederne, ofte er mildere end de hjemmelavede og ikke behøver at blive fortyndet nær så meget.

Note: Superfrisk og syrligsød is, som er perfekt en varm aften. Jeg valgte at servere den i et lille champagneglas, hvor isen var pyntet med hakket bananmynte. Jeg brugte selvfølgelig min nye ismaskine til at køre isen på, men sorbetfremstilling er lidt anderledes, hvis du ikke bruger en maskine, så jeg har også noteret, hvordan du laver den uden.

Ps. Jeg brugte æggehvide fra et helt almindeligt økoæg, for dem er jeg ret trygge ved. De danske æg blev erklæret salmonellafri sidste år, og siden da har jeg ikke købt pasteuriserede æggehvider eller -blommer.

The post Hyldeblomstsorbet appeared first on Piskeriset på eventyr.

Fem retters menu del 2: pulled beef, oste samt margaritamousse

$
0
0

pulled beef, grill, oksekød, oksebov, marinade, bbq-sauce, lakridssirup, ølHer er anden del af den fem retters menu, vi lavede i søndags. Jeg mente, at grill-benspændet skulle afrundes behørigt, og da jeg tidligere har lavet pulled pork, var det derfor tid til pulled beef. Da jeg var på indkøb to dage før, kunne jeg dog ikke få fingre i hverken oksefilet og oksetykkam, så jeg måtte bruge en livline og spurgte Klidmoster over sms, om oksebov også kunne bruges – det havde supermarkedet nemlig. Svaret var heldigvis positivt, så den kom med hjem og blev marineret.

Pulled beef
5-6 personer

1,1-1,2 kg oksebov
Marinade af 2 dl bbq-sauce og 3-4 spsk lakridssirup
1 øl (Rise Valnød)

Gnub kødet godt ind i marinaden og to dage før, at du vil spise den. Pak den godt ind i fryseposer og læg den i køleskabet i et ½-1 døgn. Pak den ud af plastikposerne og smid den på grillen, så den får ca. 10 minutter på hver side. Dette giver en fin skorpe og samtidig noget grillsmag til kødet. Vi har ikke en grill, som kan holde konstant temperatur så længe, som det normalt tager at lave pulled beef, så jeg fandt i stedet vores römertopf frem og lod den stå i ‘blød’ i vand i ti minutter. Derefter lagde jeg kødet i römertopfen og hældte en god halv- eller helkraftig øl ned til den – ikke en eller anden fesen pilsner. Låget blev lagt på römertopfen, og så kom den i ovnen, hvor temperaturen blev sat til 110 grader.

Jeg satte den i ovnen kl. 21.00 aftenen før, at den skulle spises, og jeg kunne næste formiddag se i øjnene, at jeg havde været lige vel pessimistisk på vores römertopfs vegne, for allerede kl. 10.00 nåede kødets kernetemperatur op på 97 grader – dvs. at kødet var færdigt! Nu skulle jeg først bruge det om aftenen, så jeg hældte noget af saften over kødet, lagde låget på igen og skruede temperaturen med til 100 grader. Derfor – hvis du sætter sådan et projekt over aftenen inden, kan du med fordel bruge det til frokost næste dag!

Kødet havde det dog fint, da vi skulle bruge det til aftensmaden, og var så mørt, at det faldt fra hinanden, bare vi blinkede til det. Samtidig var det utrolig velsmagende og overraskede positivt, for jeg troede faktisk ikke, det kunne komme på højde med pulled pork – men det kunne det!

Kødet blev vendt i lidt af saften, der var tilbage i römertopfen, og anrettet på savoykålblåde med et drys frisk timian og sammen med gulerodsskiver, kogt perlespelt vendt i ricotta samt en spidskålsalat vendt i bornholmsk sennep og med et drys mandelflager.

Ostefad

Inden desserten var der plads til et par ostehapsere. Her var jeg faktisk en anelse uhøflig, da jeg udmærket ved, at både gemalen samt den ene af gæsterne ikke bryder sig om ost, men da både min onkel rejsende Mac og jeg er ret vilde med ost, så har jeg en hemmelig mission om at vise de to herrer, at ost kan være ganske skønt.

Af samme grund var osteudvalget i den milde ende. Der var en knaldorange cheddar, en knaldrød tomatpesto-ost samt brændevinsknude-osten, som ikke smagte af brændevin – men havde en fin salt smag og mindede mere om en lidt blødere og mildere udgave af Prima Donna-osten.

Til ostene blev der serveret tynde kiks med spidskommen og et par andre krydderier samt timiankrydrede sorte oliven og portvinsmarinerede valnødder. Jeg blev heldigvis tilgivet af osteskeptikerne, da det viste sig, at ostene faldt i deres smag.

Margaritamousse
4 personer margaritamousse, mousse, dessert, æggehvider, æg, husblas, rørsukker, creme fraiche, flødeost, fløde, grøn pastafarve, tequila, Cointreau, lime

rørsukker
æggehvide
4 blade husblas
150 g rørsukker
200 g creme fraiche
80 g flødeost
1 dl fløde
grøn pasta- eller frugtfarve
½ dl tequila
½ tsk Cointreau
1,25 dl friskpresset limesaft

Hæld æggehvide i én frokosttallerken og rørsukker i en anden. Tag hvert cocktailglas og dyp først glaskanten i æggehviden og derefter i rørsukkeret. Sørg for at rotere det et par gange i sukkeret, så det bliver godt fordelt på kanten. Stil glassene til side, så de kan tørre.

Læg husblassen i koldt vand i ti minutter. Pisk i mellemtiden rørsukker, creme fraiche, fløde og flødeost, indtil sukkeret er opløst, og massen bliver luftig. Tilsæt lidt grøn farve – her holdt jeg dog ikke tilbage, da jeg godt ville have en pangfarve – og pisk igen. Tilsæt tequila, Cointreau og limesaft.

Tag husblassen op af vandet og knug den let. Smelt den forsigtigt over et vandbad eller i mikrobølgeovnen og lad den køle en smule af. Tag lidt af den lysegrønne masse og rør den ud i husblassen og tilsæt derefter husblassen til resten af den grønne masse og rør grundigt. Fordel det i de fire cocktailglas og stil dem i køleskabet i 2-3 timer, så moussen stivner. Pynt med en paraply ved serveringen.

Note: Jeg lavede følgende ændringer i forhold til den oprindelige opskrift, som jeg fandt i et lille desserthæfte, jeg har liggende: Jeg dyppede glaskanterne i æggehvide i stedet for vand, da sukkeret så sidder bedre fast. Samtidig justerede jeg mængderne i opskriften, så der blandt andet kom lidt mere tequila i, og så udelod jeg appelsinsaft og revet limeskal, som opskriften ellers også inkluderer. I den oprindelige opskrift skal man tilsyneladende også bruge fløde, men der er ikke angivet hvor meget, så her gættede jeg på en dl, og det fungerede fint i min udgave.

Det var en ret flot og festlig dessert, og så havde den en spændende syrlighed og sødme på samme tid. Meget frisk og med en tydelig tequilasmag, uden at den blev sprittet.

Bevis – cocktailen kan spises!

The post Fem retters menu del 2: pulled beef, oste samt margaritamousse appeared first on Piskeriset på eventyr.

Chokoladecheesecake med lavendelkys

$
0
0

chokoladecheesecake, cheesecake, chokoladekage, kage, dessert, Lavendelkys, kys, marengskys, kyskager, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lavendler, lilla pastafarve, smør, Digestive kiks, flødeost, fløde, Amaretto, chokolade, mørk chokoladeTil familiemiddagen her til aften havde jeg snuppet tjansen med at lave dessert. Jeg havde en plan om at kombinere krydderurte-benspændet med en stor Valrhona-chokoladebar, men havde meget svært ved at beslutte mig for, hvad jeg skulle lige. I sidste ende gik jeg tilbage til min første idé – at lege videre med en Amaretto-cheesecake jeg havde set hos Klappeklappekage. Her blev der brugt Amaretti-makroner, som jeg dog aldrig er stødt på (kan man købe dem her i Danmark?), så jeg endte med at lave bunden af Digestive, smør og mandelessens og så pynte kagen med lavendelkys. Det blev en indbydende og spændende kage – og blomsterkyssene passede fint til chokoladen.

Lavendelkys
mange!

1 æggehvide
100 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljesukker
3 spsk tørrede lavendler
lidt lilla pastafarve

Æggehviden piskes til en cremet masse – den skal ikke være stiv. Lidt sukker tilsættes, og det piskes godt igennem, hvorefter lidt mere sukker tilsættes. Fortsæt piskningen på denne måde, indtil alt sukkeret er opløst i marengsmassen. Pisk vaniljesukker, lavendler og lidt lilla pastafarve i til sidst (pastafarven kan købes i velassorterede kagebutikker). Put marengsmassen i en sprøjtepose og sæt små toppe på en bageplade beklædt med bagepapir. Dyp evt. den ene pegefinger i lidt vand og læg spidserne på toppene ned. Bag dem ved 120 grader i en time.

Note: De har en meget intens lavendelsmag, hvilket jeg er ret fascineret af. Jeg troede i øvrigt, at det var en ret ‘voksen’ smag, men nevøen fik også en, og han sagde højt, at den smagte godt! Jeg er stolt :-)

Chokoladecheesecake med lavendelkys
ca. 10 personer

100 g smeltet smør
160 g knuste Digestive kiks
1 tsk mandelessens

200 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraque 56%
400 g flødeost naturel
2 æg
60 g rørsukker
2 dl fløde
5 cl Amaretto likør

Pynt:
lavendelkys
40-50 g smeltet mørk chokolade

Knus kiksene og bland dem grundigt med smørret. Fordel blandingen i et dybt tærtefad – jeg brugte et på 28 cm, og det var lige lovlig stort mht. kiksemassen, så enten bør du bruge et fad på ca. 26 cm, eller også skal du lave lidt mere kiksemasse, hvis du bruger et fad på 28 cm. Sæt fadet på køl.

Smelt forsigtigt chokoladen. Pisk æg, sukker, og flødeost grundigt, inden du tilsætter piskefløde og pisker et øjeblik igen. Tilsæt chokoladen og Amaretto og rør det godt ud i flødemassen. Hæld blandingen ud over kiksebunden og bag kagen ved 170 grader i ca. 40 minutter. Sluk derefter ovnen og lad kagen stå i ovnen og køle af en times tid, mens ovnlågen står lidt på klem. Sæt den derefter i køleskabet, indtil den er kølet helt af, inden den serveres.

Lige inden servering pyntes kagen med lavendelkys og flydende chokolade.

Note: Det er en ret mættende kage sådan smagsmæssigt – der er skruet godt op på smagsbarometeret. Samtidig går chokoladen og lavendelkyssene godt sammen, da chokoladen gør smagen mere rund og tager toppen af den parfumerede lavendelsmag. Alt i alt en spændende og skøn kage.

The post Chokoladecheesecake med lavendelkys appeared first on Piskeriset på eventyr.

White Lady og Glowing Beach

$
0
0

white lady, drink, gin, Cointreau, citroner, æggehvider, æg, sirupNu har jeg atter fundet en af drink-klassikerne frem. For et par dage siden lavede jeg denne pimpede udgave af White Lady – en ret enkel drink bestående af gin, Cointreau og citronsaft. Jeg fandt opskriften i et lille drinkhæfte, men valgte at bruge en smule mere Cointreau, da det passede bedre til mine smagsløg.

Jeg kunne ikke nære mig og brugte lidt sølvglimmer, som ellers kun hives frem, når der skal dekoreres kager. Men hvem siger, at drinks ikke også må glimte lidt ind imellem? Jeg er dog ikke sikker på, at det er specielt sundt at indtage, så jeg brugte selvfølgelig også et sugerør i drinken, så man ikke behøvede at komme i kontakt med sølvglimmeret.

White Lady
2 drinks

6 cl gin
4 cl Cointreau
3 cl citronsaft
1 spsk æggehvide
isterninger
lidt sirup og sølvglimmer til pynt
sugerør

Hæld isterninger, gin, Cointreau, citronsaft og æggehvide i en shaker og ryst grundigt. Dup kanten af hvert cocktailglas med sirup og tryk glaskanten ned på en tallerken strøet med (spiseligt) sølvglimmer – den slags man bruger til kagedekoration. Hæld forsigtigt den shakede drink i glassene og stil et sugerør i.

Note: Frisk og syrlig drink der bider godt fra sig. Det er ikke en drink, jeg kan drikke flere af i træk, men citronsaften og Cointreauen formår at holde den kraftige gin i skak.

Glowing Beach, drink, frisk ananas, ananasjuice, Malibu, mynteEn af bloggens læsere spurgte for nylig, om jeg ikke kunne lave en drink med ananas og kokos, og det kunne jeg bestemt – især fordi jeg havde købt friske ananas samt ananasjuice samme formiddag! Jeg fik lyst til at kombinere disse med kokossmag, og her kom jeg selvfølgelig i tanke om Malibu – kokoslikøren der hærgede i 90’erne! Jeg kender mange, der ser helt forkert ud i hovedet, hvis man nævner den likør. Selv har jeg et ret afslappet – men noget distanceret – forhold til likøren, for det er ikke meget, man har set til den de sidste 10-15 år. Jeg købte dog en flaske for et par dage siden, og så skulle der laves sommerdrinks…

Glowing Beach
2 drinks

250 g frisk ananas – skåret i tern og frosset ned i to timer
3 dl ananasjuice
4 cl Malibu
isterninger
ananas-trekanter
lidt finthakket mynte
sugerør

Tag ananasternene ud af fryseren og blend dem sammen med ananasjuice og Malibu. Hæld lidt isterninger i to høje glas sammen med drinken og pynt med ananas-trekanter på kanten af hvert glas samt et lille drys mynte. Stik sugerør i drinksene og servér med det samme.

Note: En frisk, sødmefuld sommerdrink, der smager af solskin. Der er et strejf af kokos over drinken, men jeg undlod bevidst at bruge særlig meget Malibu, da folks tolerancetærskel for den likør er meget forskellig. Jeg kunne for eksempel sagtens smage den og mente ikke, at drinken behøvede mere alkohol, mens gemalen dårligt kunne fornemme den. Du kan naturligvis hælde mere Malibu i, hvis du synes, at drinken trænger til det.

The post White Lady og Glowing Beach appeared first on Piskeriset på eventyr.

Halloween drinks: Græskarmand og Blood on your hands

$
0
0

drink, Halloween-drink, græskarmand, Halloween, gulerodsjuice, whisky, kanelHvis du holder Halloween-fest, så skal der naturligvis også være drinks, og de må gerne være lidt skumle i dagens anledning. Selve indholdet i disse to drinks er ret fredeligt (og sødt), men jeg har leget lidt med udseendet på de to serveringer.

Den øverste Halloween drink er en græskarmand. Jeg ville gerne have lavet en drink på græskar, men det må vente lidt endnu – i første omgang legede jeg med en økologisk gulerodsjuice, som jeg havde købt. Det er dog temmelig misvisende at kalde det gulerodsjuice, nærmere en juice inspireret af gulerod, for der er kun 7% gulerod i den juice, jeg fik fat i.

Til én drink går der ca. 1½ dl juice, 2-3 cl whisky og ½-1 tsk kanel. Put det hele i en drink-shaker sammen med et par isterninger og ryst det grundigt. Hæld det i et buttet glas – jo rundere glas jo bedre – og tegn et græskarmand-ansigt på glasset. Stik et grønt sugerør i og nyd drinken.

Jeg snød lidt, da jeg tog billedet, og havde hældt dobbelt portion i hvert glas, men det bliver lidt voldsomt at drikke, med mindre du er til ret søde drinks. Selve drinken smager som æblekage, og det er jo en skøn smag – men det bliver altså en anelse overvældende i større mængder.

Blood on your hands, drink, Halloween-drink, Halloween, æblemost, mørk rom, flormelis, æggehvider, æg, kunstigt blodDen anden Halloween drink er denne – meget passende kaldt Blood on your hands. Igen er det først og fremmest serveringen, der er fokuseret på, og dette er en drink, du serverer, når du vil drille dine gæster. Her er glasset nemlig smurt ind i kunstigt blod! Det kan i øvrigt købes i kostumebutikker og butikker, der sælger liverollespilsudstyr. Du kan evt. udskifte det med sirup eller honning, som du farver med frugtfarve. Så går det også lettere af hænderne.

Drinken består af 1 dl æblemost, 2 cl mørk rom, 1-2 tsk flormelis, lidt æggehvide og et par isterninger, som du ryster grundigt i en drink-shaker. Hæld forsigtigt drinken over i et højt glas, som du smører/drypper noget kunstigt blod på og servér den så.

Ps. læg mærke til hvor flink jeg har været – der er ikke noget blod på den nederste del af glassets stilk, så det er muligt at indtage drinken uden at blive smurt ind i blod. Meen så går lidt af pointen jo af den…

The post Halloween drinks: Græskarmand og Blood on your hands appeared first on Piskeriset på eventyr.

Saftig græskarkage

$
0
0

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarveAaaaaaaaaargh!

Ok, jeg kan ikke tåle at have Halloween-benspænd. Det afslører bare, hvor fjollet jeg i virkeligheden er…!

Ahem. Denne kage medbragte jeg i går, da vi besøgte Bogormen + familie. Jeg havde en fiks idé om, at det kunne være sjovt at bage en skærekage, dække den med knuste kiks og lade et par ‘zombiehænder’ stikke op af kagen, så det så ud som om, at en zombie var ved at bryde ud af kagen. Det er også lidt sjovere end roser… og så er jeg slet ikke til lyserød…

Selve kagen skulle selvfølgelig også være Halloween-relateret og jeg hentede derfor inspiration fra en opskrift på græskarmuffins, som jeg fandt i ‘Pausekage’ af Anarkisten. Jeg valgte dog at justere en række af målene, ændre på krydringen og lave en anden form for topping. Desuden brugte jeg æggehvider i stedet for hele æg – udelukkende fordi jeg tilfældigvis havde æggehvider tilovers fra zombiehjernedesserten.

Græskarkage med kunstig jord og zombiehænder
ca. 6 personer

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarve100 g kogte butternut squash-tern
50 g blødt smør
50 g brun farin
75 g rørsukker
3 æggehvider (eller 2 æg)
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
½ tsk kanel
en smule revet muskatnød
½ tsk ingefær
½ tsk kardemomme
lidt salt

Topping:
100-150 g flødeost
flormelis
bastogne-kiks, knuste
kakaopulver
fondant, der er farvet grønt
to tandstikkere

Pisk smørret med rørsukker og brun farin, så det bliver til en let og luftig masse. Pisk æggene/æggehviderne i ét ad gangen. Rør mel, bagepulver og krydderier sammen i en skål og rør det derefter i sukkermassen. Mos græskarternene med en gaffel og rør den i dejen.

Hæld dejen i et lille fad, der er smurt med smør, og bag kagen ved 175 grader i ca. 25-35 minutter. Stik i kagen med en tynd træpind for at tjekke, at den er gennembagt. Sidder der dej fast på pinden, så giv kagen et par minutter mere.

Når kagen er afkølet, pisker du flødeosten med flormelis. Jeg målte ikke, hvor meget jeg brugte, men pisk et par spsk flormelis i flødeosten, smag på det og tilsæt mere, indtil cremen får den sødme, du foretrækker. Smør cremen på kagen og vend derefter de knuste kiks med kakaopulver, så det ligner jord. Drys det kunstige jord ud over kagen.

Zombiehænderne laver du ud af fondant, som du farver grønt. Rul det til en kort pølse på tykkelse og længde med din lillefinger. Tryk den ene ende flad, så den er få mm tyk og snit med en lille kniv i den flade del, så der kommer fem små fingre. De må godt være lidt kantede – zombier er trods alt lidt grove og klodsede i det – og bøj fingrene, så de kommer til at virke krogede. Du kan evt. tegne detaljer på zombiehånden med en madlavningstusch eller gnubbe hånden med lidt kakaopulver, så den kommer til at virke mere jordslået (!).

Note: Det er en rigtig dejlig efterårskage – også selv hvis du udelader zombiehænderne – hvor krydderierne går godt sammen med det søde græskar, flødeostecremen og det kraftige kiksedrys. Absolut anbefalelsesværdig!

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarveGræskarkage før pyntning

Halloween, Halloween-kage, græskarkage, zombiekage, zombiehænder, græskar, butternut squash, kage, dessert, smør, mørk farin, rørsukker, æggehvider, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, kardemomme, flødeost, flormelis, Bastogne-kiks, kakaopulver, fondant, grøn pastafarveGræskarkage efter pyntning!

The post Saftig græskarkage appeared first on Piskeriset på eventyr.

Melon- og agurkedrink og en indbagt islagkage

$
0
0

melon-agurkedrink, drink, melondrink, galiamelon, melon, agurk, mynte, lime, flormelis, mousserende vinDa NYBH i sidste uge skrev om at lave limonade af meloner, kom jeg i tanke om et gammelt løfte til mig selv om, at jeg skulle huske at eksperimentere med melondrinks denne sommer. Jeg havde også en fiks idé om, at det kunne være sjovt at bruge agurk i drinks, så hvorfor ikke kombinere disse to ting?

Melon- og agurkedrink
4 personer

1 galiamelon, skrællet
½ agurk, skrællet
2 spsk frisk mynte
saften fra to limefrugter
3 spsk flormelis
1 dl mousserende vin
isterninger

Blend ingredienserne og servér med det samme.

Note: Frisk og mild drink, som er så lav på alkohol, at alle kan være med. Jeg overvejer at lave den med rom næste gang.

Efter drinken smed vi en omgang spareribs på grillen sammen med grøntsagsspyd (champignons, rød peberfrugt og hvidløgsfed) samt denne spidskålssalat bestående af et halvt fintsnittet spidsskål vendt i en creme af 150 g rygeost, 2 dl creme fraiche 9%, 2 tsk dijonsennep samt salt og peber – og til sidst pyntet med kornblomster (ja, de er spiselige).

Desserten bestod af indbagt islagkage – dog ikke lavet på grillen.

Indbagt islagkage
6 personer
indbagt islagkage, islagkage, lagkage, dessert, kage, lagkagebund, mørk chokolade, chokolade, is, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker
1 lagkagebund*
100 g hakket mørk chokolade
300-500 ml is
4½ æggehvider
130 g rørsukker
½ tsk vaniljesukker

En lagkagebund lægges i et ildfast fad og den hakkede chokolade fordeles – hold dog de sidste par cm til kanten af lagkagebunden fri for chokolade. Fordel isen ovenpå, så det ligger som en top – hold igen et par cm fri fra kanten af lagkagebunden. Pisk æggehviderne og tilsæt lidt sukker ad gangen undervejs og slut af med også at piske vaniljesukkeret i. Når æggehviderne og sukkeret er pisket til en cremet og lidt sej marengsmasse, fordeler du denne ud over ‘isbjerget’ – vær meget omhyggelig med at få dækket isen helt, da marengsen skal sørge for, at isen ikke smelter, når den kommer i ovnen!

Sæt fadet i en forvarmet ovn på 225 i ca. 7-10 minutter, indtil marengstoppen er gylden. Servér med det samme!

Note: Siden jeg første gang fik serveret indbagt is for nogle år siden, har jeg været lidt fascineret af konceptet med at bage is – det er da sjovt! Det er også en meget let og hurtig dessert – og så smager den godt. Lagkagebunden havde jeg på frost – den var den sidste tredjedel af en portion på tre lagkagebunde, jeg bagte på et tidspunkt, hvor jeg kun skulle bruge de to, så det krævede kun, at jeg tog bunden op et par timer inden brug.

Er det kage?
Jeps!
indbagt islagkage, islagkage, lagkage, dessert, kage, lagkagebund, mørk chokolade, chokolade, is, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker

The post Melon- og agurkedrink og en indbagt islagkage appeared first on Piskeriset på eventyr.


Rødløgs-cheesecake

$
0
0

I fredags fik vi denne fine lille kage til dessert. Et helt almindelig rødløgs-cheesecake som vor moder lavede den.

… ok, det er løgn. Det har min mor aldrig lavet.

Men da jeg for et par måneder siden spurgte efter gode ideer til kommende benspænd, var der nogen, der hævdede, at jeg ikke kunne putte løg i en kage. Og her må jeg så venligt men bestemt sige: selvfølgelig kan jeg det. Om det så smager godt er en anden sag – og derfor var det jo oplagt at servere det for de tre kagequinder, jeg havde på besøg. Så kunne jeg også lige prøve deres grænser af for, hvad der er kage, og hvad der ikke er kage…

Rødløgs-cheesecake
5 personer

100 g Digestive kiks
40 g smeltet smør
rapsolie

130 g flødeost
1½ dl creme fraiche
1½ pasteuriserede æggehvider
30 g flormelis
2 blade husblas
1 tsk vaniljesukker
lidt revet citronskal

Løgconfit:
3 løg skåret i små tern
30 g smør
4 spsk blomsterhonning
1½ dl æblecidereddike
1½ dl fortyndet hyldeblomstsaft
ca. 3 tsk kanel
ca. 2 spsk mørk sirup

Knus kiksene til små krummer – en morter kan anbefales, men pas på ikke at forvandle kiksene til pulver. Bland krummerne med smørret og fordel smørkrummerne i fem madringe, som du har stillet oven på et spækbræt, og pres kiksemassen godt ned, så der danner sig en kiksebund. Klip bagepapir ud, så du har fem stykker, som er lange og brede nok til at dække siderne på hver madring. Smør hvert stykke papir med en smule rapsolie og placér et stykke papir langs indersiden af hver madring.

Lav fromagen ved at lægge husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Rør flødeost, creme fraiche, vaniljesukker og citronskal sammen. Pisk æggehviden stiv og bland forsigtigt flormelissen i. Smelt husblassen i en lille skål i vandbad eller mikrobølgeovn. Hæld den derefter i ostemassen og vend derpå de piskede æggehvider i. Fordel fromagen i de fem madringe og stil dem på køl et par timer.

Smelt smør på en pande ved mellem varmeed olien. Hæld løgternene på panden og steg dem forsigtigt. Tilsæt honning. Når løgene begynder at tage farve, tilsætter du æblecidereddike og hyldeblomstsaften. Lad det stå og simre et par timer eller tre – retten skal langsomt koge ind ved svag varme. Når det er blevet til en tyk og klæbrig masse, smager du den til med kanel og mørk sirup og lader det derefter køle ned til stuetemperatur.

Fjern forsigtigt madringe og bagepapir fra de kølige cheesecakes og top dem med løgconfit lige inden servering.

Note: Jeg var ret spændt på dette forsøg – det er muligvis den af kagerne i denne måned, jeg har glædet mig mest til at lave, for ville konceptet nu også holde? Gæsterne tog dog pænt imod det (og fandt det ret underholdende), og det smagte faktisk ganske godt. Man kunne godt fornemme, at det var løg, men det var samtidig både sødt, mørkt og krydret med kanel, så det havde en ret dyb og karamelliseret smag. Det er dog en ret kraftig topping, så du kan godt bruge lidt mindre, end jeg gjorde.

Er det kage?
Ja, det er det – og det sagde mine gæster heldigvis også :-)

The post Rødløgs-cheesecake appeared first on Piskeriset på eventyr.

Kransekage med violsukker

$
0
0

kransekage, konfekt, kage, småkager, dessert, marcipan, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, chokolade, hvid chokolade, violsukkerDet bliver til et hurtigt indlæg fra mig, for jeg er på vej i seng efter en lang men god og hyggelig dag. Den startede (alt for) tidligt i morges, da Luna mente, at vi skulle op ved fem-tiden (argh), og da jeg havde forsøgt at slumre en times tid, opgav jeg og læste en halv time i en bog, inden hun dukkede op igen og ønskede opmærksomhed. Så tænkte jeg, at jeg hellere måtte stå op. Det viste sig dog at være held i uheld, for da jeg skulle pynte mini-kager, der skulle bruges til svigerforældrenes sølvbryllup, tog kagepyntningen noget længere tid, end jeg havde forventet, så det gik det meste af formiddagen med. Jeg viser her den ene af de tre, jeg lavede – de to andre følger forhåbentlig i morgen aften.

Jeg skelede til en opskrift på kransekagemasse, som jeg så i ‘Forelsket i det søde liv’, men justerede på mængderne og tilføjede lidt vaniljesukker – og så pyntede jeg dem med hvid chokolade og violsukker. Det sidste blev indkøbt på en tidligere rejse til Frankrig, og du kan naturligvis bruge andet pynt.

Jeg ved ikke, hvor mange stykker denne opskrift giver – andet end der var rigtig mange og sandsynligvis et sted mellem 70 og 100.

Kransekage med violsukker
rigtig mange!

700 g marcipan
5 æggehvider
200 g rørsukker
½ tsk vaniljesukker

Pynt:
smeltet hvid chokolade
violsukker

Rør æggehvider og sukker sammen og lad massen hvile en times tid – rør lidt i det ind imellem, så sukkeret bliver opløst. Rør derefter vaniljesukkeret i. Hæld lidt af det i en skål sammen med marcipanen og ælt æggemassen ind i marcipanen. Hæld mere væske i, ælt godt, og fortsæt sådan, indtil al æggemassen er æltet ind i marcipanen. Tag en sprøjtepose og sæt en stor tyl i – jeg brugte str. 15. Put marcipanmasse i sprøjteposen og tryk en lang række små stjerner ud på bageplader med bagepapir på. Bag dem ved 200 grader i 7-9 minutter – indtil de bliver gyldne.

Tag dem ud og afkøl dem. Dyp derefter spidsen af hver kransekage i smeltet hvid chokolade og derefter i violsukker. Put kransekagen i en lille muffinform og servér på et fad.

Note:Fine små mundfulde, som havde en god sødme og et fint strejf af vanilje og viol. Jeg har ikke før eksperimenteret så meget med kransekage, da jeg normalt ikke er så meget til kager med meget marcipan i, men disse små lækre bidder var nu ret tiltalende – og meget lette at lave.

Er det kage?
Ja, det vil jeg mene – men det er nu også tæt på konfekt.

kransekage, konfekt, kage, småkager, dessert, marcipan, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, chokolade, hvid chokolade, violsukkerKransekagerne inden pyntning

The post Kransekage med violsukker appeared first on Piskeriset på eventyr.

Ninjaens squashkage med øde ø

$
0
0

aquashkage, squash, dessert, kage, lagkage, fondant, citroner, æg, rørsukker, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, vaniljesukker, vanilje, hasselnødder, nødder, rosiner, smør, smørcreme, æggehvider

I går var jeg til fødselsdag hos Ninjaen, og jeg havde lovet at lave fødselsdagskage med snørklerier (aka lambeth-dekorationer). Jeg lige oplagt til at pjatte lidt søndag formiddag, da kagen skulle dekoreres, og derfor sneg der sig en øde ø med på kagen – det havde Ninjaen nemlig ønsket sig i fødselsdagsgave, og hvad gør man ikke for en af sine bedste venner?

Selve kagen var en squashkage, hvor opskriften stammer helt tilbage til min barndom. Jeg kombinerede den med en portion smørcreme, som jeg dog lavede lidt anderledes end ellers, og øen blev lavet med et lille lag flydende glasur, som jeg strøede med rørsukker, og så stak jeg nogle små timiankviste ned i.

Squashkage

350 g revet squash
1 øko-citron
3 æg
300 g rørsukker
350 g hvedemel
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
2 tsk kanel
2 tsk stødt ingefær
1 tsk vaniljesukker
50 g hasselnødder
1 dl rosiner
200 g smør

Riv squash groft på et rivejern. Dryp de revne squash med citronsaft. Rør de hele æg grundigt med sukker. Bland mel og bagepulver med krydderier og vaniljesukker og rør det i æggene sammen med de revne squash. Hak nødderne groft og rør godt halvdelen i dejen sammen med rosiner og smeltet smør. Fyld dejen i en lille bradepande belagt med bagepapir. Bag kagen ved 190 i 45-50 minutter. Jeg bagte den dog i springform på ca. 20 cm, så kagen fik ca. 15-20 minutter mere i ovnen.

Smørcreme med vanilje og citron

40 ml vand
180 g rørsukker
3 pasteuriserede æggehvider
250 g smør
1½ tsk vaniljeekstrakt

friskrevet skal fra en citron

Bring vand og sukker i kog. Efter fem minutters kogning begynder du at piske æggehviderne. Efter to minutters piskning er hviderne stive. Lad sukkermassen koge videre, til det lige når at blive til karamel, og fortsæt så piskningen af æggehviderne, men tilsæt sukkermassen forsigtigt – for eksempel ved at lade det løbe ned langs siden af skålen. Sørg for at piske ved høj hastighed og i så lang tid, at skålen til sidst føles kold (og det tager noget tid, så fortvivl ikke, hvis du synes, det går langsomt).

Når skålen føles kold, tilsætter du smørret i mindre stykker. Pisk videre indtil smørcremen samles. Det kan også godt tage noget tid, og igen gælder det om ikke at panikke, hvis den finder på at skille undervejs. Pisk videre, og den vil samle sig igen. Når cremen er samlet, tilsætter du citronskal og vaniljeekstrakt og sørger for at piske det godt ind i smørcremen.

Note: Nu er det lidt vovet at bruge squashkage til en kage, der skal overtrækkes, for kagen smuldrer relativt let, og det kan godt være lidt besværligt at arbejde med, men det gik nu meget let. Smørcreme-mængden kan godt skæres lidt ned – jeg synes i hvert fald, at der var rigeligt – og kagen kan også laves uden, men jeg synes nu, at det supplerer squashkagen godt.

aquashkage, squash, dessert, kage, lagkage, fondant, citroner, æg, rørsukker, hvedemel, bagepulver, kanel, ingefær, vaniljesukker, vanilje, hasselnødder, nødder, rosiner, smør, smørcreme, æggehvider

The post Ninjaens squashkage med øde ø appeared first on Piskeriset på eventyr.

Stærk rodfrugtssuppe og løgconfit til rosmarinkiksen

$
0
0

Vi har haft gæster her til aften, og da det er ved at være et stykke tid siden, jeg sidst har haft mulighed for at lave en treretters menu, så benyttede jeg chancen her. Jeg vil fortælle om forret og dessert i dette indlæg – hovedretten må vente til i morgen aften, for der er ikke længe til sengetid.

Men altså – til forret lavede jeg en stærk rodfrugtssuppe, som var med til at give varmen. Lav den kun, hvis du er villig til at spise en suppe med bid i! Til dessert var der et par forskellige oste, lækre oliven, æblegelé, løgconfit (inspiration hentet hos Grydeskeen) og hjemmelavede kiks (inspiration hentet hos Foodfanatic – men derudover tilføjet krydderier).

Stærk rodfrugtssuppe
4 personerrodfrugtssuppe, suppe, vegetar, gulerødder, knoldselleri, løg, grøntsagsbouillon, bouillon, ingefær, karry, mørk sirup

600 g gulerødder
150 g knoldselleri
1 løg
3 dl grøntsagsbouillon
2 dl vand
50 g frisk ingefær
2 tsk karry
salt og peber
1 spsk mørk sirup

Gulerødder, knoldselleri, løg og ingefær skrælles og skæres i tern, inden de puttes i en gryde. Hæld bouillon og vand i og tilføj karry, salt og peber. Lad det koge, indtil grøntsagerne er møre – det tager nok en halv times tid. Blend det til en grov suppe og smag til med sirup samt evt. mere salt og peber.

Note: Den store mængde ingefær er med til at gøre suppen godt krydret, men det er jo sundt og smager skønt, og så er det med til at gøre suppe til en langt mere interessant ret.

Løgconfitløgconfit, glaserede løg, løg, smør, blomsterhonning, honning, bouillon, rosmarin, hønsebouillon, æblecidereddike

2 løg
20 g smør
1 spsk rapsolie
3 store tsk blomsterhonning
salt og peber
5 friske kviste rosmarin
1 dl hønsebouillon
1 dl æblecidereddike

Smelt smør på en pande ved medium varme sammen med olien. Skær løgene i tynde skiver og hæld dem på panden og steg løgene forsigtigt. Tilsæt honning samt lidt salt og peber. Når løgene begynder at tage farve, tilsætter du rosmarin samt æblecidereddike og hønsebouillon. Lad det stå og simre et par timer eller tre – retten skal langsomt koge ind ved svag varme. Når det er blevet til en tyk og klæbrig masse, er retten klar – husk at fiske rosmarinen op inden servering.

Note: Lækker, mørk og mættende smag. Passede godt til en kiks men vil også egne sig fint som tilbehør til en kødret. Bestemt ikke sidste gang jeg laver dette – total kræs!

Rosmarinkiksrosmarinkiks, kiks, brød, hvedemel, smør, æggehvider, æg, rosmarin

250 g hvedemel
100 g iskoldt smør
4-4½ spsk vand
1 æggehvide
tørret rosmarin
salt af god kvalitet

Hæld melet i en skål. Skær smørret i mindre stykker og gnid dem ind i melet. Tilsæt vandet og saml hurtigt dejen. dæk dem til og lad den hvile i køleskabet i en halv time. Rul dejen ud, så den er et par millimeter tyk, og udstik den – jeg brugte en hjerteform og skar den sidste dejrest ud i firkanter. Pensl kiksene med æggehvide, drys rosmarin og salt over og prik hver kiks et par gange med en gaffel. Bag dem i en forvarmet ovn ved 225 grader i 9 minutter.

Note: Ikke helt så sprøde, som jeg havde håbet, men ellers fine og velsmagende kiks. Der er basis for at eksperimentere videre med denne opskrift…

The post Stærk rodfrugtssuppe og løgconfit til rosmarinkiksen appeared first on Piskeriset på eventyr.

Rejetoast, honningglaseret kylling, wonton med svinekød og koriander, wokstegte grøntsager samt kokosbudding

$
0
0

I går aftes havde vi svigerforældrene på besøg, og jeg benyttede anledningen til at lave en treretters menu – primært kinesisk, men desserten var nærmere thailandsk/vietnamesisk. Jeg hentede inspiration i kogebøgerne ‘Det kinesiske køkken’ og ‘THAI køkkenet’, men da der var flere specialvarer, jeg ikke kunne få fat på lavede jeg mine egne tilpasninger. Bortset fra blommesaucen, der bruges til forretten, og de dejplader, der bruges til wontons, så skulle resten af ingredienserne være ret lette at få fat på. Jeg tillod mig dog at tilføje lidt rejepasta til forretten, for det skal jeg snart have brugt op.

Rejetoasts
4 personerrejetoast, toast, toastbrød, forret, asiatisk, rejer, forårsløg, æg, rejepasta, sesamfrø

6 små skiver toastbrød
100 g pillede rejer
1 forårsløg
½ æg
1 spsk koldt vand
½ tsk rejepasta
2 dl sesamfrø
rapsolie

Blend de pillede rejer sammen med forårsløg, æg og vand, til det bliver en glat masse. Skær kanten af toastbrødet og smør rejemassen på skiverne, inden de vendes i sesamfrø. Steg brødene i 1 cm dybt olielag på en pande – vær opmærksom på, at olien skal være glohed, når du putter brødskiverne på. Steg dem gyldne på begge sider og lad dem afdryppe. Servér dem varme med blommesauce – eller alternativt sur-sød sauce.

Note: De ser mest elegante ud, hvis de er skåret i mindre trekanter, men jeg tillod mig at servere ‘første omgang’ som et helt stykke toast til hver, og så kunne man skære sig en halv mere, hvis man havde lyst. De smagte bedre, end jeg havde forventet – jeg var lidt skeptisk inden – og mætter ret godt, så brug ikke større portion end den, jeg har angivet.

Dampede wontons
3-4 personerdampede wontons, wontons, asiatisk, wonton-plader, hakket svinekød, hakket svinekød, hakket kalvekød, hakket oksekød, kalvekød,  oksekød, forårsløg, koriander, soyasauce

ca. en tredjedel pakke wonton-plader
250 g hakket svine- og kalvekød
1 forårsløg, finthakket
1 spsk finthakket koriander
1 spsk soyasauce
lidt æggehvide

Rør det hakkede kød, forårsløg, koriander og soyasauce godt sammen. Læg en tsk af farsen på hver wontonplade og pensl to tilstødende kanter på pladen med æggehvide. Fold den anden halvdel af pladen over, så det danner en trekant omkring fyldet, og tryk kanten sammen med en gaffel.

Damp dem i ca. 5 minutter – jeg har en smart lille si, jeg kan putte ned i en gryde med lidt vand på bunden, som jeg lagde dem oven på, inden jeg lagde låg på gryden. Serveres varme – gerne med soyasauce til.

Note: Jeg bandede lidt undervejs, for de kunne godt finde på at sidde lidt fast, når de blev dampet, men jeg lærte hurtigt at lirke dem fri, uden at de gik i stykker. De smager dejlig friske – mest af alt på grund af korianderen, så den kan du ikke undvære i denne ret.

Honningglaseret kylling
4-5 personerhonningglaseret kylling, kylling, asiatisk, kyllingefileter, bagepulver, æggehvider, æg, majsmel, rapsolie, honning, chilisauce

500 g kyllingefileter
2½ dl majsmel
½ tsk bagepulver
2½ æggehvider
koldt vand
ca 2 dl ekstra majsmel
fritureolie
2 dl klar honning
1½ tsk sød chilisauce

Skær kyllingekødet i mindre, mundrette stykker. Lav en cremet dej af majsmel, bagepulver, piskede æggehvider og koldt vand. Vend kyllingestykkerne i majsmel og dyp dem i dejen. Frituresteg dem i den glohede olie i et par minutter, til de er sprøde og gyldne. Læg dem i et fad. Smelt honning og chilisauce i en gryde og hæld det over de friturestegte kyllingestykker. Servér med det samme.

Note: Ret spændende med den søde sauce ud over, men jeg syntes, at selve kødet blev lidt kedeligt. Ærgerligt, for de så meget lækre ud, da de kom på bordet.

Wokstegte grøntsager
4 personer

½ blomkål
3 gulerødder, skrællede
1 bakke friske bønnespirer
lidt soyasauce
lidt honning
salt

Skær blomkålen i mindre buketter og skær gulerødderne i tændstiktynde strimler. Svits blomkål i en wok med lidt olie – jeg brugte valnøddeolie – og tilsæt derefter gulerødderne. Giv dem et par minutter – evt. sammen med en sjat vand – inden du tilsætter bønnespirerne. Vend grøntsagerne godt på wokken og hæld derefter lidt soyasauce og honning over samt smag til med salt. Servér straks.

Note: Den pludselige indskydelse med at hælde soyasauce og honning over viste sig at være ret god, for det gav lidt kant til smagen og gjorde grøntsagerne ekstra spændende og velsmagende.

Kokosbudding
5 personerkokosbudding, budding, dessert, kokos, asiatisk, rørsukker, kokosmælk, æg, smør

1½ dl rørsukker
1 dåse kokosmælk
6 æg
30 g smør

Varm kokosmælk og sukker forsigtigt op i en gryde, så sukkeret smelter. Pisk æggene og hæld dem gennem en fintmasket si og ned i kokosmælken. Varm blandingen langsomt op, indtil cremen er blevet tyk nok til at dække bagsiden af en ske. Smør fem små forme – for eksempel ramekiner – og fordel kokosmælken i dem. Sæt skålene i en bradepande i ovnen og hæld varmt vand i bradepanden, så det når halvvejs op ad skålene. Bag dem ved 180 grader i ca. 35 minutter. Brun evt. overfladen et øjeblik under grillen til sidst.

Kan serveres varme eller kolde med lidt flødeskum, frisk frugt eller is til.

Note: Desserten var lidt for ‘bløbbet’ til mig, og jeg tror blandt andet, at det skyldtes, at den blev serveret varm. Vi har en enkelt stående til i dag, som skal prøves i kold tilstand, så der vil jeg melde tilbage, om den bliver bedre af det. De andre syntes dog godt om den varme udgave, og jeg serverede den sammen med lidt bananyoghurtis samt ananas-basilikumis.

Og I skal da ikke snydes for, hvad der var i lykkekagen:
Walk straight ahead and buy lottery coupon

The post Rejetoast, honningglaseret kylling, wonton med svinekød og koriander, wokstegte grøntsager samt kokosbudding appeared first on Piskeriset på eventyr.

Viewing all 49 articles
Browse latest View live