Quantcast
Channel: æggehvider Arkiv - Piskeriset på Eventyr
Viewing all 49 articles
Browse latest View live

Macarons – lavet af pureret ork!

$
0
0

Sidste år læste jeg nogle imponerende og ærefrygtindgydende indlæg om macarons hos Anarkisten og Auramin. Disse små fine kager er tilsyneladende djævelens værk – i hvert fald skulle det være alt andet end let at lave perfekte macarons. Nu er jeg ellers ret frygtløs (tenderende til dumdristig) i et køkken, men jeg fik så meget respekt for macarons efter at have læst de indlæg, at jeg ikke turde kaste mig ud i at lave det.

… men æhm… jeg er jo også vild med nye eventyr, så da jeg havde fornøjelsen af at sidde sammen med Auramin til Madbloggersymposiummet, så var jeg fræk nok til at spørge, om ikke han ville lære mig at lave de små djævelske kager, og huptivupti havde vi en macarondate!

Vi aftalte på forhånd, at det var helt okay at græde over fejlslagne macarons – hvis det skulle ende i det – og selvom de ikke blev helt perfekte, så var vi tilnærmelsesvis tilfredse, da vi så resultatet.

Jeg lagde køkken til, og så fulgte vi ellers Auramins opskrift, mens vi sludrede lystigt og var megaseriøse… *hosthosthost*

Macarons
15-20 stk.

3 æggehvider, tempererede
2 spsk rørsukker
200 g flormelis
100 g mandelmel

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarve

Her er æggehvider og sukker pisket sammen med lidt panggrøn pastafarve, og jeg har netop hældt mandelmel+flormelisblandingen over. 

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarve

Her er ingredienserne rørt forsigtigt sammen. Jeg rørte ca. 22 gange i dejen.

Ja, det gik lidt vildt for sig…

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarve

Macarons sprøjtet på bageplader – mangler lidt udglatning på dette tidspunkt.

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarve

 Sprøjteposen var ikke helt let at styre, da den var helt fyldt med macarondej. Sådan kom nr. to til at se ud – og spørg ikke, om den nøs eller var besat af Cthulhu…

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarveMacarons i det hemmelige torturkammer – øhm ovnen…

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarve Juhu! Der var faktisk nogle stykker, der fik ‘fødder’! De kunne godt have været fladere, og nogle af dem revnede – men til gengæld slap stort set alle bagepladen ganske fint.

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarveSe se… sådan skal det være. Macaron fyldt med dulce de leche. Det ligner nu også en lille ork-burger…

macarons, kage, dessert, småkager, æggehvider, æg, rørsukker, flormelis, mandler, mandelmel, grøn pastafarveMasser af macarons!

Tak til Auramin for introduktion, behageligt selskab og masser af fjol!

The post Macarons – lavet af pureret ork! appeared first on Piskeriset på eventyr.


Valnøddekage med chokoladecreme

$
0
0

valnøddekage, kage, dessert,  valnødder, nødder, æggehvider, æg, flormelis, vaniljesukker, chokoladecreme, chokolade, mørk chokolade, fløde, smørVi har lige været til fødselsdag, og som den gode gæst, jeg er, så medbragte jeg kagen! Ok, sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, men jeg havde i hvert fald en aftale med fødselaren om, at jeg sørgede for fødselsdagskagen. For nylig fandt jeg en opskrift i ‘Suverænt nemt’, som netop så – nem ud – og i øvrigt meget lækker, så den tog jeg udgangspunkt i. Jeg brugte dog valnødder i stedet for pecannødder, sænkede flormelismængden lidt og tilføjede i stedet lidt vaniljesukker, da jeg er svært glad for vanilje…

Valnøddekage med chokoladecreme
10-12 personer

300 g valnødder
6 æggehvider
220 g flormelis
1½ tsk vaniljesukker

Chokoladecreme:
200 g mørk chokolade
1½ dl piskefløde
25 g smør

Flødeskum

Hak valnødderne – ikke helt pulveriseret men så der stadig er lidt bid i. Pisk æggehviderne stive og vend nødder og flormelis forsigtigt i. Hæld blandingen i en smurt springform på ca. 24 cm og bag den ved 160 grader i 50 minutter. Hvis du vil servere kagen på et andet fad, så kan jeg anbefale, at du forer bunden af springformen med noget bagepapir. Det burde jeg selv have gjort.

Hak chokoladen fint. Varm fløden og smørret, til smørret er smeltet, og det begynder at blive godt varmt. Hæld det over det finthakkede chokolade og rør cremen grundigt sammen. Hæld det over den afkølede kage. Pynt kagen med flødeskum eller servér det til.

Note: Det kan godt være, at kagen virker ret luftig i det, men den mætter godt – og smager ret syndigt! Begge ting skyldes den lækre chokoladecreme på toppen af kagen.

Indlægget Valnøddekage med chokoladecreme blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.

Hush puppies, tequila lime chicken og kastanje-cheesecake

$
0
0

Hvad er dog det for noget skrigrødt stads?

Jeg har brugt eftermiddagen og aftenen i selskab med Klidmoster og Hanne, og der er blevet spist og fjollet en hel del! Jeg udsatte dem blandt andet for en amerikansk-sodavand-bootcamp, så nu har vi fået nok sødestoffer og E-numre for mange dage! Men mere om det en anden dag…

Her til aften blev de udsat for en amerikansk treretters menu, og da jeg havde skrevet opskrifterne ind på forhånd, så kan dette indlæg laves relativt hurtigt. Opskrifterne på hush puppies og tequila lime chicken er fra min amerikanske kogebog, mens resten freestylede jeg mig til. Ideen med kastanjecreme til cheesecaken fik jeg dog fra Kokkekniven, der havde talt om at afprøve det ved lejlighed.
hush puppies, majsmel, hvedemel, æg, bagepulver, mælkHush puppies

2½ dl majsmel
1 dl hvedemel
½ pisket æg
lidt salt
lidt bagepulver
2½ dl mælk

5 dl vegetabilsk olie

Pisk alle ingredienser undtagen olie sammen – massen skal være glat og forholdsvis stiv. Varm olien godt op. Form små kugler med to skeer og put dem i olien. Lad dem stege, til de er gyldne på alle sider og læg dem derefter på fedtsugende papir. Serveres varme.

Note: De blev serveret med en mayo, jeg havde rørt med lidt sød chilisauce samt chilipulver, og jeg er ikke sikker på, at det passede 100% til. Det er nogle pudsige små størrelser. De mætter meget mere, end man skulle tro, men de smager udmærket.

Tequila lime chickentequila lime chicken, kylling, kyllingebryster, kyllingebryst, tequila, lime, appelsinjuice, koriander, chilipulver, chili

8 kyllingebryster
1½ dl tequila
1½ dl friskpresset limesaft
1½ dl appelsinjuice
2 tsk hakkede koriander på glas
2 tsk chilipulver
1 tsk salt

Bland marinaden, læg kyllingebrysterne i en dyb skål og hæld marinaden over. Dæk skålen til og sæt den i køleskab natten over. Steg dem i ovnen.

Note: Marinaden gav noget smag til kyllingen, men ikke så kraftigt, som det duftede. Det fungerede fint, men for min skyld måtte det godt have været endnu tydeligere.
sweet potato kartoffelmos, kartoffelmos, sweet potatos, kartofler, smør, mælk, citronmelisseKartoffelmos med sweet potato og citronmelisse
4-5 personer

2 sweet potatos
nogle håndfulde kartofler
lidt salt
lidt mere smør
mælk
godt med friskhakket citronmelisse

Kog sweet potatos og kartofler, til de er godt møre. Mos dem med en gaffel, inden du kører dem sammen med lidt smør, salt og mælk, til du får en god konsistens på mosen. Bland den friskhakkede citronmelisse i.

Note: God, frisk kartoffelmos med lidt sødme fra sweet potatos og friskhed fra citronmelissen. Halvdelen af kartoflerne blev kogt med skræl på, så mosen var mere rustik.

Asparges med citronolie og morgenfruer

– grønne asparges
– morgenfruer
– salt
– hvidvinseddike
– citronolie

Kog noget vand. læg asparges i et fad og overhæld dem med det kogende vand. Lad dem ligge i 10-15 minutter. Hæld vandet fra og dryp hvidvinseddike og citronolie over. Drys lidt salt og blade fra morgenfruer ud over.

Kastanje-cheesecake

65 g smør kastanje-cheesecake, cheesecake, dessert, kage, smør, Digestive kiks, husblas, flødeost, æggeblommer, creme fraiche, vaniljestang, vanilje, æggehvider, æg, flormelis, kastanjecreme
150 g Digestive kiks
6 blade husblas
200 g flødeost naturel
2 pasteuriserede æggeblommer
2½ dl creme fraiche 38%
1 vanillestang
1½ pasteuriserede æggehvider
55 g flormelis
et glas usødet kastanjecreme

Knus kiksene og bland dem med det smeltede smør. Fordel det i bunden af en 20 cm springform. Læg husblassen i blød i koldt vand. Pisk flødeost, æggeblommer, creme fraiche og kornene fra vanillestangen sammen. Bland derpå kastanjecremen i. Pisk æggehviderne stive og bland 40 g af flormelisen i. Vend æggehvidemassen i flødeostecremen og smag til med mere flormelis – jeg brugte ca. 15 g. Hæld flødeostecremen over kiksene og stil kagen koldt til næste dag.

Servér kagen med striber af mørk sirup og friske mynteblade.

Note: Ret mild cheesecake, der fik et godt modspil af den tunge, mørke sirup og i særdeleshed af de friske mynteblade. Kastanjecremen har jeg købt i Frankrig, og den er mindre sød end den, jeg har prøvet at købe i Irma herhjemme, så husk at prøvesmage flødeostemassen, når du laver kagen – flormelismængden skal muligvis være mindre. Og så har jeg i øvrigt konkluderet, at jeg simpelthen får cheesecake alt, alt for sjældent…
kastanje-cheesecake, cheesecake, dessert, kage, smør, Digestive kiks, husblas, flødeost, æggeblommer, creme fraiche, vaniljestang, vanilje, æggehvider, æg, flormelis, kastanjecreme

Indlægget Hush puppies, tequila lime chicken og kastanje-cheesecake blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.

Marengslagkage med ribsflødeskum, smuk bønnesalat og hurtig spinat-feta salat

$
0
0

I går havde jeg The Boys på besøg, så det betød blandt andet, at vi skulle have kage! Jeg har flere gange udsat dem for tunge og solide kager, men denne gang syntes jeg, at det skulle passe til vejret, så jeg lavede en let marengskage med ribsflødeskum til. Den originale opskrift er fra ‘Flere suveræne salater…’, men jeg ændrede på fyldet.

Marengskage med ribsflødeskum
7 ret lækkersultne personer

4 æggehviderribsflødeskum, marengslagkage, lagkage, dessert, kage, æggehvider, æg, eddike, rørsukker, mandler, fløde, ribs, vanilje, vaniljesukker
1 tsk eddike
250 g rørsukker
100 g grofthakkede mandler

4 dl fløde
175 g ribs
2 tsk vaniljesukker

Pisk æggehvider, eddike og rørsukker med en elpisker i ca. fem minutter, indtil massen er tyk og skinnende. Vend de hakkede mandler i massen og smør den ud på bagepapir i to cirkler – du kan evt. tegne dem inden på bagepapiret, inden du vender papiret om (så massen ikke kommer i kontakt med den kuglepens- eller blyantstreg, du tegnede). Bag marengsbundene ved 150 grader i ca. 1 time og 10 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle.

Pisk fløden til skum sammen med vaniljesukkeret og vend ribsene i  bagefter. Læg bundene sammen med bærskummet i midten.

Note: Let og alligevel syndig kage, som ikke er helt let at skære i bagefter. Jeg pyntede kagen med lidt blodrød glasur.

Smuk bønnesalat

250 g sorte bønnerbønnesalat, salat, sorte bønner, koriander, cherrytomater, tomater, peberfrugter, citronolivenolie
½ dusk frisk koriander
6 store cherrytomater
1 grøn peberfrugt
lidt salt
citronolivenolie

Stil bønnerne i blød i vand natten over, og skyl dem godt. Kog dem ca. 30 minutter, til de er møre, og lad dem afdryppe, til de er kølet af. Bland dem med friskhakket koriander, peberfrugt og cherrytomater i små tern samt lidt salt og citronolivenolie.

Note: Jeg syntes, det blev en ret smuk salat, og det er ikke sidste gang, jeg bruger sorte bønner – se hvor flotte de er sammen med grøntsagerne! Og så smagte salaten i øvrigt godt og mættede ganske fint.

Hurtig spinat-fetasalat

– friske salatblade
– blød feta, smuldret
– pinjekerner
– finthakket rødløg

Og nu er jeg bange for, at det atter står på Band of Brothers… hav en fortsat god aften!

Indlægget Marengslagkage med ribsflødeskum, smuk bønnesalat og hurtig spinat-feta salat blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.

Avokadogranita, intervalstegt culotte med røgsalt og øl, abrikossuppe med Amaretto-flødeskum

$
0
0

Jeg vågnede lidt tidligere her til morgen, så nu når jeg at blogge lidt, inden det står på hygge-med-gæster resten af weekenden. Jeg har bevæbnet mig med Hexokain til at slå det sidste halskriller ned. Nu plejer jeg ikke at være syg, og jeg undgår så vidt muligt piller, så jeg opdagede først i går, at vi havde en pakke liggende.

I torsdags fik vi en treretters menu, hvor jeg havde fundet inspiration til forretten i Nettokogebogen ‘Forretter, forretter, forretter’. Her brugte jeg mere avokado og mindre æggehvide, end der stod i opskriften. Desserten var fra ‘Suverænt sundt’ (hvor der er et lille afsnit med desserter), og her var det mere fremgangsmåden, jeg pillede lidt ved et par steder – ligesom jeg udelod flormelis i flødeskummet. Hovedretten improviserede jeg lidt hen ad vejen.

Avokadogranita med stenbiderrogn og rødløg
4 personer

3 små avokadoeravokadogranita, forret,  avokadoer, citroner, oliven, æggehvider, æg, rødløg, stenbiderrogn, creme fraiche
8 spsk citronsaft
5 finthakkede oliven
peber
3 pasteuriserede æggehvider

½ finthakket rødløg
200 g stenbiderrogn
ca. 200 g creme fraiche 9%

Mos avokadoerne med en gaffel og tilsæt salt. Rør blandingen godt igennem med oliven og peber. Dæk det til og sæt det i fryseren i en time. Pisk æggehviderne helt stive og vend avokadomassen i den. Anret det i nogle forme, dæk dem med stanniol og sæt dem i fryseren i to timer.

Tag avokadogranitaen ud lidt tid før, at den skal serveres. Anret den på en tallerken med lidt rødløg, stenbiderrogn og creme fraiche.

Note: Ideen var meget god, men jeg syntes, at den smagte for lidt af avokado og for meget af oliven – og så blev portionen for stor. Det ville have passet bedre med halv portion af granitaen til hver person – det her blev for overvældende.

Intervalstegt culotte med røgsalt og øl

– okseculotteculotte, oksekød, salvie, øl
– et par spsk røgsalt
½ GB Bock2 øl
– friske salvieblade
– lidt smør

Ved intervalstegning skal kødet gerne stå og pønse lidt i noget rub/marinade et døgns tid inden, men det havde jeg ikke planlagt, så i stedet gnubbede jeg stegen med røgsaltet og smeltede smørret på en stor pande. Herefter grofthakkede jeg salviebladene og smed dem på panden, inden jeg lagde fedtsiden af stegen på og lod den stege et par minutter. Derefter blev den vendt og fik også et par minutter på den anden.

Stegen blev lagt i et fad sammen med salviebladene, og en halv øl blev hældt over. Stegen fik derefter 20 minutter ved 175 grader, hvilede i en halv time på køkkenbordet under stanniol, fik 20 minutter igen ved 175 grader, hvilede yderligere en halv time under stanniol og stegte derpå ved 160 grader, indtil kernetemperaturen kom op på 66 grader.

Note: Jeg må helt sikkert eksperimentere videre med at intervalstege igen på et tidspunkt, for det var ret spændende at lege med, og da jeg også skulle bage nogle småkager, så passede det fint med, at noget af ‘hviletidsvarmen’ blev udnyttet. Smagsmæssigt blev det ret spændende og anderledes med røgsaltet og øllet – det gav en helt anden – både mørkere og dybere – smag til kødet, men jeg prøvede også at opnå en efterårsagtig smag – det skulle jo passe til vejret…

champignonsauce, sauce, champignons, fløde, tranebærgeléChampignonsauce

– champignons
– væden fra bunden af stegefadet
– fløde
– smages til med salt, peber samt tranebærgelé

Jeg havde tænkt mig at lave en salat til, men jeg gad faktisk ikke, da det kom til stykket, så for en gangs skyld blev det et måltid kun med kød, sauce og kartofler.

Abrikossuppe med Amaretto-flødeskum
4 personerabrikossuppe, abrikoser, appelsinjuice, vaniljestang, vanilje, rørsukker, mandler, fløde, Amaretto

250 g tørrede økologiske abrikoser (usvovlede)
7 dl appelsinjuice
1 vaniljestang
rørsukker
50 g mandler
2½ dl fløde
5 tsk Amaretto-likør

Hæld abrikoser og juice i en gryde sammen med vanillestangen, som du har flækket og skrabet kornene ud af – både korn og stang skal ned i gryden. Lad det koge en halv times tid. Køl det lidt f, inden du blender det til en suppe – pas lidt på, da abrikoserne godt kan indeholde sten. Smag til med lidt sukker og lad suppen køle af til stuetemperatur.

Rist mandlerne på en pande – egentlig bør du smutte dem først, men det gad jeg ikke – og hak dem. Pisk fløden til skum og vend likøren i. Servér suppen med en god klat flødeskum oven på og drysset med hakkede mandler.

Note: Meget tung og vinteragtig dessert – fuld af smag. Den mætter ret godt, så du skal ikke lave en større portion end vist her, men den smagte ganske godt.

Indlægget Avokadogranita, intervalstegt culotte med røgsalt og øl, abrikossuppe med Amaretto-flødeskum blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.

Peanutbutter-cookies

$
0
0

Jeg fik bagt peanutbutter-cookies, squashkage med ingefær og citronglasur samt chokolademuffins med appelsin og honning, da jeg skulle afsted til blogger-arrangement. Sifka havde som sagt lokket mig med på at lave kagekalas, og jeg var ret spændt på, hvordan det ville forløbe. For det første skulle jeg vælge tre kager, jeg skulle medbringe (og de skulle være lette at transportere, for jeg bor et stykke væk fra København OG tager med offentlige transportmidler), men det lykkedes da. Af dem, der var tilmeldt, var der kun to, jeg kendte lidt til i forvejen (og udelukkende ved at læse deres blogs), så det var meget spændende at se, hvem der dukkede op.

Men det var hyggeligt, underholdende og lærerigt – jeg fandt for eksempel ud af, at jeg ikke har særlig mange holdninger til tebirkes (altså bortset fra at det hedder tebirkes og ikke københavnerbirkes!).

Peanutbutter-cookies

30 stk.

150 g smør
200 g rørsukker
1 æg
100 g crunchy peanutbutter
200 g hvedemel
½ tsk vaniljepulver
1 tsk bagepulver
½ tsk salt
1 æggehvide
200 g usaltede jordnødder

Hak smørret i små stykker, lad dem få stuetemperatur og pisk dem cremet sammen med de to slags sukker. Pisk ægget sammen med peanutbutter – det kan godt betale sig at lune sidstnævnte inden i en mikrobølgeovn, så det er mere flydende. Sigt mel, vaniljepulver, bagepulver og salt sammen og rør det i dejen.

Pisk æggehviden let. Hak jordnødderne groft. Rul kugler af dej på størrelse med bordtennisbolde og vend dem først i æggehvide og så i jordnødderne. Sæt kagerne på bagepapir med god afstand og tryk dem forholdsvis flade med hånden. Bag dine peanutbutter-cookies i 10-15 minutter ved 180 grader. Når kagerne er helt afkølede, kan de opbevares i tætsluttende dåse.

Note: Sprøde og lækre peanutbutter-cookies! Du kan godt eksperimentere med at bruge salte jordnødder i disse peanutbutter-cookies, men du risikerer dog, at de bliver meget salte.

chokolademuffins, muffins, mørk chokolade, kage, dessert, smør, honning, æg, hvedemel, bagepulver, appelsincreme, appelsiner, flødeost, flormelis

Chokolademuffins med appelsin og honning

16 stk.

175 g smør
1½ dl honning
3 æg
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
100 g god chokolade
1 usprøjtet appelsin

Appelsincreme:
skallen fra ½ appelsin
saften fra ½ appelsin
100 g flødeost
flormelis til du skammer dig

Smelt smørret og rør det med honning. Pisk æggene i. Bland mel og bagepulver og vend det i æggemassen. Riv skallen af appelsinen og rør den i dejen. Pres appelsinen. Smelt chokoladen og rør den i dejen med appelsinsaften. Fordel dejen i muffinsforme, trekvart fulde, og bag dem ved 200 grader i 12-15 minutter. Smør cremen på, når kagerne er kolde, og drys lidt pynt på.

Note: Appelsincremen var mit eget påfund, og det var godt med et ekstra skud appelsin – synes jeg.

Efter det hyggelige kagearrangement susede jeg sydpå, for jeg skulle i biffen med gemalen. I dag var det Den Store Biografdag, hvilket betød biobilletter til halv pris, og det tilbud kunne vi jo ikke lade passere. Udbuddet af film er til gengæld ikke så fristende for tiden, men jeg havde læst om Zombieland for nylig, og den fik overraskende gode anmeldelser. Nu er gemalen ikke til gysere, og det er denne film bestemt heller ikke. Til gengæld er den rigtig underholdende – især hvis man har et afslappet forhold til zombiesplat, vold og sjove referencer til en masse andre film. Jo, instruktøren har bestemt set Tarantino over skulderen – på den gode måde. Det er en zombie-roadmovie, og bortset fra en scene med Bill Murray, som var noget malplaceret, så fungerede filmen godt. Vi hulkede af grin undervejs, og den ligger til mellem fire og fem stjerner for en film i den genre. Men igen – se den kun, hvis du synes, det er sjovt at se zombier blive pulpet til døde på alskens måder, for selvom den sagtens kunne have indeholdt langt mere ulækre scener, så er zombierne generelt ret klamme i filmen – og de dør også ret brutalt.

squashkage, kage, dessert, æg, rørsukker, vaniljestang, ingefær, hvedemel, natron, bagepulver, citroner, hasselnødder, squash, rosiner, olie, vindruekerneolie, glasur, flormelis

Squashkage med ingefær og citronglasur

1 stor, solid kage

3 æg
250 g sukker
1 stang vanilje
2 tsk stødt ingefær
1 tsk salt
350 g hvedemel
1 tsk natron
3 tsk bagepulver
skallen fra en usprøjtet citron
75 g hasselnøddekerner, hakket
350 g squash
125 g rosiner
2 dl vindruekerneolie

Citronglasur:
citronsaft og flormelis

Pisk æg og sukker sammen, til det er lyst og skummende Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Rør vaniljekorn, stødt ingefær og salt i den piskede æggemasse. Tilsæt mel, natron og bagepulver og rør rundt.

Riv skallen af citronen fint. Hak hasselnødderne. Riv squashen fint, og bland dejen sammen med citronskal, hasselnødder, rosiner og vindruekerneolie. Hæld dejen i en smurt springform og bag kagen i ovnen i ca. 45 minutter ved 170 grader. Prik i den med et træspyd – der må ikke hænge våd dej ved.

Lad kagen køle helt af, inden glasuren puttes på.

Note: Jeg kan godt lide squashkage, og dette var bestemt en opskrift, jeg kan godt finde på at vende tilbage til. Den er saftig og frisk – og så er der gods i den, så den kan godt række til mange mennesker! Jeg erstattede vindruekerneolien med rapsolie, og så fik kagen omkring 15 minutter mere, end der står i opskriften.

Indlægget Peanutbutter-cookies blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.

Creme Ninon, marineret langtidsstegt lammekølle med myntesauce og salater samt pink romfromage

$
0
0

I går havde jeg særlige planer for aftensmaden, hvor jeg havde fundet flere spændende opskrifter frem. Forretten havde jeg set i et Spise med Price-program, og da jeg så, at retten indeholdt champagne, så måtte jeg lave den, for det var helt bestemt en skæg detalje!

Hovedretten bestod af salater samt en myntesauce, som jeg fandt Nettokogebøgerne ‘Med mere grønt’ og ‘Med friske krydderurter’, mens lammekøllen blev udsat for mine egne påfund. Desserten er fra Hendes Verden nr. 12/2009.

Creme Ninon
4 personer creme ninon, suppe, ærtesuppe, hønsefond, ærter, sherry, citronsaft, fløde, champagne

½ liter god, hjemmelavet hønsefond
150 g fine grønne ærter, helst friske
lidt sherry
lidt citronsaft
salt og peber
flødeskum af 1,25 dl fløde
1-1½ dl champagne

Grundsuppen koges på en suppehøne, lidt kalveskank og de sædvanlige suppeurter og visk, og den koges ned, til den er kraftig og velsmagende, og ½ liter tages fra. Ærterne bælges – eller posen klippes op – og ærterne kommes i blenderen med halvdelen af suppen.

Blend grundigt og kom så resultatet ned i resten af suppen. Smag til med citronsaft, sherry, salt og peber. Varm suppen op til kogepunktet og hæld den så i en opvarmet terrin, som bæres ind på bordet. Det er vigtigt at blende suppen med ærterne så sent som muligt, da den ellers kan miste sin smukke grønne farve.

Kom flødeskummet i suppen og rør forsigtigt rundt og afslut med champagnen. Server straks og drik resten af champagnen til.

Note: I den originale opskrift pointeres det, at man skal bruge en hjemmelavet hønsefond, men det gad jeg ikke stå og bakse med, så jeg allierede mig med min svigermor og fik fat i en fond fra Irma, som ikke indeholdt smagsforstærkere og kunstige tilsætningsstoffer. Suppen kom til at smage ganske godt alligevel, og der var nu noget dekadent ved lige at sjatte lidt champagne i ved serveringen 🙂

I den originale opskrift er portionen i øvrigt dobbelt så stor som ovenstående, til trods for at det er en forret. Men mængden i denne udgave passer nu bedre til en forret.

Lammekøllelammekølle, øl, ale, rødløg, blomsterhonning, rosmarin

ca. 1,6 kg lammekølle med nøgleben
½ ale
1 grofthakket rødløg
2-3 spsk blomsterhonning
godt med groft salt
2 tsk tørret rosmarin

Aftenen før afpudses lammekøllen og gnubbes med lidt salt og puttes i en frysepose sammen med en halv ale og det hakkede rødløg. Lægges i køleskab til næste eftermiddag.

Lammekøllen lægges i et fad sammen med væsken og løgstykkerne fra posen. Den gnubbes øverst med en god sjat groft salt, inden blomsterhonning hældes over i en tynd stråle. Rosmarin drysses over, og lammekøllen puttes i ovnen ved 140-150 grader og steger i ca. 2 timer (til stegetermometeret viser 70 grader). Hæld lidt væske fra fadet over den et par gange i løbet af stegetiden.

Den tages ud, stanniol lægges over og et dobbeltlagt viskestykke oven på igen, og den hviler i knapt en halv time.

Note: Lammekøllen skulle ikke stege i så lang tid, som jeg havde forventet, så vi kom til at spise aftensmad noget før, end jeg havde regnet med (heldigvis var de andre retter færdige eller kunne hurtigt blive det, så det gav ikke problemer). men hold da op hvor blev kødet saftigt og lækkert! Jeg skal helt klart forsøge mig med noget lignende igen, for kombinationen af langtidsmarinade og længere stegetid var absolut et hit!

Salat med kartoffelcroutoner, løg og fennikel
4 portionerkartofler, basilikum, pinjekerner, rødløg, fennikel, salat, 4 spsk citroner, romaine salat, hvidvinsvineddike, dijonsennep, olivenolieie

5-8 kartofler skåret i små tern
4 tsk olivenolie
4 drys tørret basilikum
salt
4 spsk pinjekerner
2 rødløg skåret i tynde både
tynde skiver af ½ fennikel
4 tsk olivenolie
4 spsk citronsaft
strimlet salat

Vinaigrette:
2 spsk vineddike eller citronsaft
salt og peber
½ tsk dijonsennep
4 spsk olie

Vend kartoffeltern i olivenolie, tørret basilikum og lidt salt. Fordel kartoffeltern på en bageplade med bagepapir og bad dem ved 200 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne og møre. Svits pinjekerner, tynde både af løg og tynde skiver af fennikel i lidt olivenolie. Bland en salat af pinjekerner, kartoffelcroutoner, rødløg, fennikel, citronsaft og strimlet salat.

Pisk vineddike, salt, peber og sennep sammen. Pisk videre, mens oliven hældes i en tynd stråle i blandingen. Pisk til dressingen får en tykkere konsistens. Servér salaten med vinaigrette dryppet over.

Note: Ganske god salat – den passede rigtig godt til lammekødet!

Couscous-salat med persille og mynte
4 portioner

300 g couscouscouscous-salat, salat, couscous, grøntsagsbouillon, bouillon, tomater, løg, peberfrugt , agurker, olivenolie, citroner, mynte, hakket persille
6 dl grøntsagsbouillon
4 tomater skåret i mindre stykker
4 spsk hakket løg
1 gul peberfrugt i små tern
3 dl agurk i tern
4 tsk olivenolie
4 spsk citronsaft
4 spsk hakket frisk mynte
3 dl hakket persille
salt og peber

Rør couscous i kogende grøntsagsbouillon i ca. ½ minut. Tag gryden fra varmen og lad det trække under låg i 5-10 minutter. Bland det med grøntsager og krydderurter og smag til med salt og peber. Lad salaten trække 1-2 timer i køleskab, inden den serveres.

Note: Ret ligetil og simpel couscous-salat. Jeg er mere til bulgur-salater, men nu lavede jeg denne for variationens skyld – og fandt i øvrigt ud af, at ovenstående portionsangivelse er noget… tvivlsom. Jeg vil mene, at det mere svarer til seks personer – i hvert fald når man bruger det som tilbehør, og der er en salat mere.

Myntesaucemyntesauce, sauce, dressing, mynte, løg, creme fraiche, chili

2 dl friske mynteblade
1 lille pillet løg
1-1½ dl creme fraiche 9%
evt. 1 tsk. finthakket grøn chili

Blend alle ingredienser – eller undlad chilien i første omgang og smag saucen til med chili, så du har mere kontrol over, hvor stærk du vil have den.

Note: I den originale opskrift skal man kun blende de to første ting og derefter vende dem i græsk yoghurt. Jeg valgte at lave den som sauce i stedet og blendede derfor alle tingene – og brugte creme fraiche i stedet for græsk yoghurt. Meget fin og lækker sauce.

Pink romfromage
6-8 personer

romfromage, fromage, dessert, husblas, hvis du laver hjerter, 6 bla husblas, jordbær, æggeblommer, æg, rørsukker, lys rom, æggehvider, fløde8 blade husblas, hvis du laver hjerter, 6 blade hvis du laver fromagen i en skål
200 g jordbær, frosne kan sagtens bruges
50 g sukker
6 past. æggeblommer
100 g sukker
0,75 dl lys rom
3 past. æggehvider
2½ dl piskefløde

Læg husblassen i blød i koldt vand ca. 10 minutter. Kog jordbærrene op i 2-3 minutter i 2 spsk. vand og 50 g sukker. Kom let afdryppede husblasblade i og smelt dem. Blend jordbærmassen jævn i en blender eller foodprocessor. Kom 1½ spsk. jordbærmasse i seks hjerteforme, hvis du vil servere fromagen på denne måde – serverer du den i skål, så spring dette punkt over og gå videre.

Pisk æggeblommerne med sukkeret og rør rom i. Rør lidt af æggemassen i jordbærmassen og rør herefter blandingen i resten af æggemassen. Pisk æggehviderne og fløden stiv hver for sig. Vend først æggehviderne i og herefter flødeskummet i. Fordel fromagen over jordbærmassen i hjerteformene og kom resten i en skål – eller kom det hele i en skål, hvis du ikke bruger hjerteformene. Lad fromagen stivne i køleskabet i seks timer. Vend dem ud på desserttallerkner, hvis du har lavet hjerter.

Tip – hvis du laver hjerter, kan du fryse dem i fire timer – så er de meget lette at få ud af formen. Lad dem optø i ca. 20 minutter, inden du serverer dem.

Note: Jeg brugte ovenstående opskrift i halv portion – bortset fra jordbærmængden, som var den samme. Hvis vi havde haft plads i fryseren, ville jeg have brugt tippet mht. at fryse desserten, for selvfølgelig drillede de lidt, da de skulle ud af formene. Smagen var udmærket, men jeg syntes, at rommen var lidt hidsig og ikke klædte jordbærrene nær så godt, som jeg havde håbet.

Desserten blev serveret sammen med et glas rosenlimonade (rosensirup blandet med lidt vand og hældt over isterninger). Meget forfriskende og sød.

Resten af aftenen gik med hygge og brætspil.

Indlægget Creme Ninon, marineret langtidsstegt lammekølle med myntesauce og salater samt pink romfromage blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.

Dino-kage og mandelmarengskage med råcreme og blåbær

$
0
0

dino-kage, dinosaurkage, chokoladekage, kage, dessert, glasur, flormelis, kakaoSå har vi været til yndlingsnevøens 2-års fødselsdag, og det var et rigtig dejligt arrangement! Vi blev godt nok lidt forsinkede, da den ene kage tog over en time at dekorere, men heldigvis bor nevø+forældre kun fem minutter herfra, så det gik hurtigt, da vi først var kommet ud af døren. Lad os lige tage kagerne først…

Dinosaurkage

1½ portion af denne opskrift fra kagekonen.dk
(valgt ud fra, at dejen skulle fungere i en figurform)
1 tube blå glasur*
2-3 spsk grøn glasur fra tube*
hvid glasur af flormelis, vand og lidt smør
mørkebrun glasur af flormelis, kakao, vand og lidt smør

*hjembragt af svigerinde + mand fra USA sidste efterår

Dejen er ultranem at lave – eneste forhindring kan være, at formen skal smøres meget grundigt og drysses med mel. Man skal helst bruge en særlig form for fedtstof til den, men det kunne jeg ikke nå at få fat på, så jeg tog chancen, brugte noget rapsolie + mel, og det fungerede ok (de rester, der sad på kagen bagefter kunne forsigtigt skrabes væk med en negl).

Jeg var temmelig nervøs for, om kagen ville se ordentlig ud, når den kom ud af formen – især fordi det tog længere tid, før den ville give slip, end jeg først havde troet. Men det lykkedes, og derpå brugte jeg over en time på at dekorere den. I betragtning af, at det første gang jeg har lavet denne form for kage, så synes jeg, at det er gået godt 🙂

marengskage, kage, lagkage, mandler, æggehvider, æg, rørsukker, æggeblommer, piskefløde, hyldeblomstsaft, blåbær, vaniljesukkerMandelmarengskage med råcreme og blåbær

Bunde:
50 g mandler
4 æggehvider
180 g sukker

Råcreme:
2 past. æggeblommer
2 spsk sukker
2½ dl piskefløde
1 sjat koncentreret hyldeblomst

500 g blåbær
2½ dl piskefløde
2 tsk vaniljesukker

Mandlerne blendes. Pisk æggehviderne meget stive og pisk derefter sukker i. Vend de hakkede mandler i. Tegn to tallerkenstore cirkler på hvert sit stykke bagepapir og læg papiret med blyantstregerne nedad på bagepladerne. Smør dejen jævnt ud som runde lagkagebunde efter cirklerne. Bag bundene midt i ovnen ved 150 grader i en time – med en grydeske stukket i ovndøren, så den lige nøjagtig står på klem. Bundene skal være sprøde og gyldne. Sluk ovnen og lad bundene køle helt af derinde.

Pisk æggeblommer og sukker til en lys æggesnaps. Pisk fløden og vend den i. Smag til med en sjat koncentreret hyldeblomstsaft.

Skyl blåbærrene og vend dem evt. i koncentreret hyldeblomstsaft. Mellem bundene lægges råcremen og halvdelen af blåbærrene. Pisk resten af fløden sammen med vaniljesukker og put fire toppede spiseskefulde af det oven på blåbærrene, inden den anden bund lægges øverst. Herpå smøres resten af vanilje-flødeskummet, og kagen dekoreres – her med noget farvet sukker samt resten af blåbærrene. Servér med det samme.

Note: Jeg ville egentlig følge en opskrift fra ‘Kager der smager’, men jeg kunne ikke få fat på jordbær, og så lavede jeg min egen fortolkning med blåbær og vanilje-flødeskum. Meget lækker kage!

Men som sagt – en dejlig dag med familien, hvor nevøen blev behørigt fejret. Der var mange mennesker, hvilket gjorde ham lidt paf, men jeg synes nu, han tog det meget pænt. Vi fik også nogle dejlige boller og bittesmå muffins, så der blev spist godt til – heldigt at jeg ikke nåede at spise frokost inden!

Indlægget Dino-kage og mandelmarengskage med råcreme og blåbær blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.


Indisk and med mangodressing samt blåbærsorbet

$
0
0

mangodressing, dressing, mango, hvidløg, riseddike, sød chilisauceI disse dage har vi travlt. Rigtig travlt. Der er både planlagte ting og uforudsete begivenheder, som vi skal nå. Både gode og dårlige. Jeg har en dosmerseddel, der knurrer af mig og en kalender, der truer med at gå af. Men jeg forsøger at holde tungen lige i munden.

Sidstnævnte måtte jeg også gøre, da jeg skulle lave aftensmad. Kort tid inden, at jeg skulle sætte andelårene i ovnen, opdagede jeg, at vi var udgået for agurk. Det spolerede lidt min plan for salaten til aftensmaden, hvor jeg ville afprøve en opskrift på salat med mangostykker, men heldigvis havde jeg en redningsplanke i form af en opskrift på mangodressing, som jeg i sin tid havde set hos Newyorkerbyheart. Så kunne jeg lige lave den i stedet.

Mangodressing
3 personer

1 mango
1 fed hvidløg
0,25 dl riseddike
0,25 dl rapsolie
0,25 dl sød chilisauce
salt og peber

Skrællen skæres af mangoen og stenen fjernes. Resten af mangoen smides i en blender sammen med de andre ingredienser, og det blendes, til alt har samme konsistens.

Note: Lækker, lækker dressing, der passer godt til fjerkræ med krydderier!

Resten: Andelårene smøres med rapsolie og krydres godt med tandoori-krydderi og steger i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. En hurtig salat blev blandet til af romaine salat og en halv rød peberfrugt, og der blev serveret basmatiris til.

Den lette og lækre aftensmad

Den anden dag havde Kvickly igen tilbud på blåbær, og vi fik købt en bakke til, for denne gang skulle jeg nå at afprøve en opskrift, jeg faldt over sidste weekend. Den er superlet at gå til, og jeg kunne jo lige så godt lige bikse den sammen, mens jeg lavede aftensmad. Opskriften kan ses på Halskenbjergs hjemmeside, hvor der også er andre blåbæropskrifter. Nu ved jeg så ikke, hvordan den smager endnu, men jeg tror, det bliver godt.

Blåbærsorbet
4-6 personerblåbærsorbet, sorbet, is, blåbær, citroner, rørsukker, æggehvider, æg

400 g friske blåbær
2½ dl vand
2 spsk citronsaft
100 g sukker
2 past. æggehvider

Kog vand, citronsaft og sukker sammen til en sukkerlage. Køl blandingen hurtigt i et koldt vandbad. Mos blåbærrene. Blend bærmos og sukkerlage. Hæld sorbetmassen i en plastikbøtte og sæt den i fryseren. Du skal huske at røre i massen med mellemrum for at undgå, at massen fryser i flager.

Efter 1 til 2 timer har massen opnået en grødet konsistens. Nu piskes æggehviderne og vendes i sorbetmassen. Du skal stadig sørge for at røre i massen indimellem, så der ikke opstår krystaller/flager i sorbetmassen. Jeg har gjort det ca. hver halve time, og det ser ud til at gå fint. Massen røres eller piskes igennem, før den serveres.

Indlægget Indisk and med mangodressing samt blåbærsorbet blev først udgivet på Piskeriset på Eventyr.

Viewing all 49 articles
Browse latest View live