Quantcast
Channel: æggehvider Arkiv - Piskeriset på Eventyr
Viewing all 49 articles
Browse latest View live

Creme Ninon, marineret langtidsstegt lammekølle med myntesauce og salater samt pink romfromage

$
0
0

I går havde jeg særlige planer for aftensmaden, hvor jeg havde fundet flere spændende opskrifter frem. Forretten havde jeg set i et Spise med Price-program, og da jeg så, at retten indeholdt champagne, så måtte jeg lave den, for det var helt bestemt en skæg detalje!

Hovedretten bestod af salater samt en myntesauce, som jeg fandt Nettokogebøgerne ‘Med mere grønt’ og ‘Med friske krydderurter’, mens lammekøllen blev udsat for mine egne påfund. Desserten er fra Hendes Verden nr. 12/2009.

Creme Ninon
4 personer creme ninon, suppe, ærtesuppe, hønsefond, ærter, sherry, citronsaft, fløde, champagne

½ liter god, hjemmelavet hønsefond
150 g fine grønne ærter, helst friske
lidt sherry
lidt citronsaft
salt og peber
flødeskum af 1,25 dl fløde
1-1½ dl champagne

Grundsuppen koges på en suppehøne, lidt kalveskank og de sædvanlige suppeurter og visk, og den koges ned, til den er kraftig og velsmagende, og ½ liter tages fra. Ærterne bælges – eller posen klippes op – og ærterne kommes i blenderen med halvdelen af suppen.

Blend grundigt og kom så resultatet ned i resten af suppen. Smag til med citronsaft, sherry, salt og peber. Varm suppen op til kogepunktet og hæld den så i en opvarmet terrin, som bæres ind på bordet. Det er vigtigt at blende suppen med ærterne så sent som muligt, da den ellers kan miste sin smukke grønne farve.

Kom flødeskummet i suppen og rør forsigtigt rundt og afslut med champagnen. Server straks og drik resten af champagnen til.

Note: I den originale opskrift pointeres det, at man skal bruge en hjemmelavet hønsefond, men det gad jeg ikke stå og bakse med, så jeg allierede mig med min svigermor og fik fat i en fond fra Irma, som ikke indeholdt smagsforstærkere og kunstige tilsætningsstoffer. Suppen kom til at smage ganske godt alligevel, og der var nu noget dekadent ved lige at sjatte lidt champagne i ved serveringen :-)

I den originale opskrift er portionen i øvrigt dobbelt så stor som ovenstående, til trods for at det er en forret. Men mængden i denne udgave passer nu bedre til en forret.

Lammekøllelammekølle, øl, ale, rødløg, blomsterhonning, rosmarin

ca. 1,6 kg lammekølle med nøgleben
½ ale
1 grofthakket rødløg
2-3 spsk blomsterhonning
godt med groft salt
2 tsk tørret rosmarin

Aftenen før afpudses lammekøllen og gnubbes med lidt salt og puttes i en frysepose sammen med en halv ale og det hakkede rødløg. Lægges i køleskab til næste eftermiddag.

Lammekøllen lægges i et fad sammen med væsken og løgstykkerne fra posen. Den gnubbes øverst med en god sjat groft salt, inden blomsterhonning hældes over i en tynd stråle. Rosmarin drysses over, og lammekøllen puttes i ovnen ved 140-150 grader og steger i ca. 2 timer (til stegetermometeret viser 70 grader). Hæld lidt væske fra fadet over den et par gange i løbet af stegetiden.

Den tages ud, stanniol lægges over og et dobbeltlagt viskestykke oven på igen, og den hviler i knapt en halv time.

Note: Lammekøllen skulle ikke stege i så lang tid, som jeg havde forventet, så vi kom til at spise aftensmad noget før, end jeg havde regnet med (heldigvis var de andre retter færdige eller kunne hurtigt blive det, så det gav ikke problemer). men hold da op hvor blev kødet saftigt og lækkert! Jeg skal helt klart forsøge mig med noget lignende igen, for kombinationen af langtidsmarinade og længere stegetid var absolut et hit!

Salat med kartoffelcroutoner, løg og fennikel
4 portionerkartofler, basilikum, pinjekerner, rødløg, fennikel, salat, 4 spsk citroner, romaine salat, hvidvinsvineddike, dijonsennep, olivenolieie

5-8 kartofler skåret i små tern
4 tsk olivenolie
4 drys tørret basilikum
salt
4 spsk pinjekerner
2 rødløg skåret i tynde både
tynde skiver af ½ fennikel
4 tsk olivenolie
4 spsk citronsaft
strimlet salat

Vinaigrette:
2 spsk vineddike eller citronsaft
salt og peber
½ tsk dijonsennep
4 spsk olie

Vend kartoffeltern i olivenolie, tørret basilikum og lidt salt. Fordel kartoffeltern på en bageplade med bagepapir og bad dem ved 200 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne og møre. Svits pinjekerner, tynde både af løg og tynde skiver af fennikel i lidt olivenolie. Bland en salat af pinjekerner, kartoffelcroutoner, rødløg, fennikel, citronsaft og strimlet salat.

Pisk vineddike, salt, peber og sennep sammen. Pisk videre, mens oliven hældes i en tynd stråle i blandingen. Pisk til dressingen får en tykkere konsistens. Servér salaten med vinaigrette dryppet over.

Note: Ganske god salat – den passede rigtig godt til lammekødet!

Couscous-salat med persille og mynte
4 portioner

300 g couscouscouscous-salat, salat, couscous, grøntsagsbouillon, bouillon, tomater, løg, peberfrugt , agurker, olivenolie, citroner, mynte, hakket persille
6 dl grøntsagsbouillon
4 tomater skåret i mindre stykker
4 spsk hakket løg
1 gul peberfrugt i små tern
3 dl agurk i tern
4 tsk olivenolie
4 spsk citronsaft
4 spsk hakket frisk mynte
3 dl hakket persille
salt og peber

Rør couscous i kogende grøntsagsbouillon i ca. ½ minut. Tag gryden fra varmen og lad det trække under låg i 5-10 minutter. Bland det med grøntsager og krydderurter og smag til med salt og peber. Lad salaten trække 1-2 timer i køleskab, inden den serveres.

Note: Ret ligetil og simpel couscous-salat. Jeg er mere til bulgur-salater, men nu lavede jeg denne for variationens skyld – og fandt i øvrigt ud af, at ovenstående portionsangivelse er noget… tvivlsom. Jeg vil mene, at det mere svarer til seks personer – i hvert fald når man bruger det som tilbehør, og der er en salat mere.

Myntesaucemyntesauce, sauce, dressing, mynte, løg, creme fraiche, chili

2 dl friske mynteblade
1 lille pillet løg
1-1½ dl creme fraiche 9%
evt. 1 tsk. finthakket grøn chili

Blend alle ingredienser – eller undlad chilien i første omgang og smag saucen til med chili, så du har mere kontrol over, hvor stærk du vil have den.

Note: I den originale opskrift skal man kun blende de to første ting og derefter vende dem i græsk yoghurt. Jeg valgte at lave den som sauce i stedet og blendede derfor alle tingene – og brugte creme fraiche i stedet for græsk yoghurt. Meget fin og lækker sauce.

Pink romfromage
6-8 personer

romfromage, fromage, dessert, husblas, hvis du laver hjerter, 6 bla husblas, jordbær, æggeblommer, æg, rørsukker, lys rom, æggehvider, fløde8 blade husblas, hvis du laver hjerter, 6 blade hvis du laver fromagen i en skål
200 g jordbær, frosne kan sagtens bruges
50 g sukker
6 past. æggeblommer
100 g sukker
0,75 dl lys rom
3 past. æggehvider
2½ dl piskefløde

Læg husblassen i blød i koldt vand ca. 10 minutter. Kog jordbærrene op i 2-3 minutter i 2 spsk. vand og 50 g sukker. Kom let afdryppede husblasblade i og smelt dem. Blend jordbærmassen jævn i en blender eller foodprocessor. Kom 1½ spsk. jordbærmasse i seks hjerteforme, hvis du vil servere fromagen på denne måde – serverer du den i skål, så spring dette punkt over og gå videre.

Pisk æggeblommerne med sukkeret og rør rom i. Rør lidt af æggemassen i jordbærmassen og rør herefter blandingen i resten af æggemassen. Pisk æggehviderne og fløden stiv hver for sig. Vend først æggehviderne i og herefter flødeskummet i. Fordel fromagen over jordbærmassen i hjerteformene og kom resten i en skål – eller kom det hele i en skål, hvis du ikke bruger hjerteformene. Lad fromagen stivne i køleskabet i seks timer. Vend dem ud på desserttallerkner, hvis du har lavet hjerter.

Tip – hvis du laver hjerter, kan du fryse dem i fire timer – så er de meget lette at få ud af formen. Lad dem optø i ca. 20 minutter, inden du serverer dem.

Note: Jeg brugte ovenstående opskrift i halv portion – bortset fra jordbærmængden, som var den samme. Hvis vi havde haft plads i fryseren, ville jeg have brugt tippet mht. at fryse desserten, for selvfølgelig drillede de lidt, da de skulle ud af formene. Smagen var udmærket, men jeg syntes, at rommen var lidt hidsig og ikke klædte jordbærrene nær så godt, som jeg havde håbet.

Desserten blev serveret sammen med et glas rosenlimonade (rosensirup blandet med lidt vand og hældt over isterninger). Meget forfriskende og sød.

Resten af aftenen gik med hygge og brætspil.


Dino-kage og mandelmarengskage med råcreme og blåbær

$
0
0

dino-kage, dinosaurkage, chokoladekage, kage, dessert, glasur, flormelis, kakaoSå har vi været til yndlingsnevøens 2-års fødselsdag, og det var et rigtig dejligt arrangement! Vi blev godt nok lidt forsinkede, da den ene kage tog over en time at dekorere, men heldigvis bor nevø+forældre kun fem minutter herfra, så det gik hurtigt, da vi først var kommet ud af døren. Lad os lige tage kagerne først…

Dinosaurkage

1½ portion af denne opskrift fra kagekonen.dk
(valgt ud fra, at dejen skulle fungere i en figurform)
1 tube blå glasur*
2-3 spsk grøn glasur fra tube*
hvid glasur af flormelis, vand og lidt smør
mørkebrun glasur af flormelis, kakao, vand og lidt smør

*hjembragt af svigerinde + mand fra USA sidste efterår

Dejen er ultranem at lave – eneste forhindring kan være, at formen skal smøres meget grundigt og drysses med mel. Man skal helst bruge en særlig form for fedtstof til den, men det kunne jeg ikke nå at få fat på, så jeg tog chancen, brugte noget rapsolie + mel, og det fungerede ok (de rester, der sad på kagen bagefter kunne forsigtigt skrabes væk med en negl).

Jeg var temmelig nervøs for, om kagen ville se ordentlig ud, når den kom ud af formen – især fordi det tog længere tid, før den ville give slip, end jeg først havde troet. Men det lykkedes, og derpå brugte jeg over en time på at dekorere den. I betragtning af, at det første gang jeg har lavet denne form for kage, så synes jeg, at det er gået godt :-)

marengskage, kage, lagkage, mandler, æggehvider, æg, rørsukker, æggeblommer, piskefløde, hyldeblomstsaft, blåbær, vaniljesukkerMandelmarengskage med råcreme og blåbær

Bunde:
50 g mandler
4 æggehvider
180 g sukker

Råcreme:
2 past. æggeblommer
2 spsk sukker
2½ dl piskefløde
1 sjat koncentreret hyldeblomst

500 g blåbær
2½ dl piskefløde
2 tsk vaniljesukker

Mandlerne blendes. Pisk æggehviderne meget stive og pisk derefter sukker i. Vend de hakkede mandler i. Tegn to tallerkenstore cirkler på hvert sit stykke bagepapir og læg papiret med blyantstregerne nedad på bagepladerne. Smør dejen jævnt ud som runde lagkagebunde efter cirklerne. Bag bundene midt i ovnen ved 150 grader i en time – med en grydeske stukket i ovndøren, så den lige nøjagtig står på klem. Bundene skal være sprøde og gyldne. Sluk ovnen og lad bundene køle helt af derinde.

Pisk æggeblommer og sukker til en lys æggesnaps. Pisk fløden og vend den i. Smag til med en sjat koncentreret hyldeblomstsaft.

Skyl blåbærrene og vend dem evt. i koncentreret hyldeblomstsaft. Mellem bundene lægges råcremen og halvdelen af blåbærrene. Pisk resten af fløden sammen med vaniljesukker og put fire toppede spiseskefulde af det oven på blåbærrene, inden den anden bund lægges øverst. Herpå smøres resten af vanilje-flødeskummet, og kagen dekoreres – her med noget farvet sukker samt resten af blåbærrene. Servér med det samme.

Note: Jeg ville egentlig følge en opskrift fra ‘Kager der smager’, men jeg kunne ikke få fat på jordbær, og så lavede jeg min egen fortolkning med blåbær og vanilje-flødeskum. Meget lækker kage!

Men som sagt – en dejlig dag med familien, hvor nevøen blev behørigt fejret. Der var mange mennesker, hvilket gjorde ham lidt paf, men jeg synes nu, han tog det meget pænt. Vi fik også nogle dejlige boller og bittesmå muffins, så der blev spist godt til – heldigt at jeg ikke nåede at spise frokost inden!

Indisk and med mangodressing samt blåbærsorbet

$
0
0

mangodressing, dressing, mango, hvidløg, riseddike, sød chilisauceI disse dage har vi travlt. Rigtig travlt. Der er både planlagte ting og uforudsete begivenheder, som vi skal nå. Både gode og dårlige. Jeg har en dosmerseddel, der knurrer af mig og en kalender, der truer med at gå af. Men jeg forsøger at holde tungen lige i munden.

Sidstnævnte måtte jeg også gøre, da jeg skulle lave aftensmad. Kort tid inden, at jeg skulle sætte andelårene i ovnen, opdagede jeg, at vi var udgået for agurk. Det spolerede lidt min plan for salaten til aftensmaden, hvor jeg ville afprøve en opskrift på salat med mangostykker, men heldigvis havde jeg en redningsplanke i form af en opskrift på mangodressing, som jeg i sin tid havde set hos Newyorkerbyheart. Så kunne jeg lige lave den i stedet.

Mangodressing
3 personer

1 mango
1 fed hvidløg
0,25 dl riseddike
0,25 dl rapsolie
0,25 dl sød chilisauce
salt og peber

Skrællen skæres af mangoen og stenen fjernes. Resten af mangoen smides i en blender sammen med de andre ingredienser, og det blendes, til alt har samme konsistens.

Note: Lækker, lækker dressing, der passer godt til fjerkræ med krydderier!

Resten: Andelårene smøres med rapsolie og krydres godt med tandoori-krydderi og steger i ovnen ved 200 grader i ca. 45 minutter. En hurtig salat blev blandet til af romaine salat og en halv rød peberfrugt, og der blev serveret basmatiris til.

Den lette og lækre aftensmad

Den anden dag havde Kvickly igen tilbud på blåbær, og vi fik købt en bakke til, for denne gang skulle jeg nå at afprøve en opskrift, jeg faldt over sidste weekend. Den er superlet at gå til, og jeg kunne jo lige så godt lige bikse den sammen, mens jeg lavede aftensmad. Opskriften kan ses på Halskenbjergs hjemmeside, hvor der også er andre blåbæropskrifter. Nu ved jeg så ikke, hvordan den smager endnu, men jeg tror, det bliver godt.

Blåbærsorbet
4-6 personerblåbærsorbet, sorbet, is, blåbær, citroner, rørsukker, æggehvider, æg

400 g friske blåbær
2½ dl vand
2 spsk citronsaft
100 g sukker
2 past. æggehvider

Kog vand, citronsaft og sukker sammen til en sukkerlage. Køl blandingen hurtigt i et koldt vandbad. Mos blåbærrene. Blend bærmos og sukkerlage. Hæld sorbetmassen i en plastikbøtte og sæt den i fryseren. Du skal huske at røre i massen med mellemrum for at undgå, at massen fryser i flager.

Efter 1 til 2 timer har massen opnået en grødet konsistens. Nu piskes æggehviderne og vendes i sorbetmassen. Du skal stadig sørge for at røre i massen indimellem, så der ikke opstår krystaller/flager i sorbetmassen. Jeg har gjort det ca. hver halve time, og det ser ud til at gå fint. Massen røres eller piskes igennem, før den serveres.

Kagekalas – og zombier!

$
0
0

Jeg må lige starte med at berolige – der var IKKE zombier til kagekalaset! Det var først bagefter…

kagebord, kagerNåmen altså – Sifka havde som sagt lokket mig med på at lave kagekalas, og jeg var ret spændt på, hvordan det ville forløbe. For det første skulle jeg vælge tre kager, jeg skulle medbringe (og de skulle være lette at transportere, for jeg bor et stykke væk fra København OG tager med offentlige transportmidler), men det lykkedes da. Af dem, der var tilmeldt, var der kun to, jeg kendte lidt til i forvejen (og udelukkende ved at læse deres blogs), så det var meget spændende at se, hvem der dukkede op.

Men det var hyggeligt, underholdende og lærerigt – jeg fandt for eksempel ud af, at jeg ikke har særlig mange holdninger til tebirkes (altså bortset fra at det hedder tebirkes og ikke københavnerbirkes!).

Jeg havde valgt at lave squashkage med ingefær og citronglasur (fra Mad! nr. 3 2009), peanutbutter-cookies og chokolademuffins med appelsin og honning – begge fra ‘Kager der smager’.

Squashkage med ingefær og citronglasur
1 stor, solid kage
squashkage, kage, dessert, æg, rørsukker, vaniljestang, ingefær, hvedemel, natron, bagepulver, citroner, hasselnødder, squash, rosiner, olie, vindruekerneolie, glasur, flormelis
3 æg
250 g sukker
1 stang vanilje
2 tsk stødt ingefær
1 tsk salt
350 g hvedemel
1 tsk natron
3 tsk bagepulver
skallen fra en usprøjtet citron
75 g hasselnøddekerner, hakket
350 g squash
125 g rosiner
2 dl vindruekerneolie

Citronglasur:
citronsaft og flormelis

Pisk æg og sukker sammen, til det er lyst og skummende Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Rør vaniljekorn, stødt ingefær og salt i den piskede æggemasse. Tilsæt mel, natron og bagepulver og rør rundt.

Riv skallen af citronen fint. Hak hasselnødderne. Riv squashen fint, og bland dejen sammen med citronskal, hasselnødder, rosiner og vindruekerneolie. Hæld dejen i en smurt springform og bag kagen i ovnen i ca. 45 minutter ved 170 grader. Prik i den med et træspyd – der må ikke hænge våd dej ved.

Lad kagen køle helt af, inden glasuren puttes på.

Note: Jeg kan godt lide squashkage, og dette var bestemt en opskrift, jeg kan godt finde på at vende tilbage til. Den er saftig og frisk – og så er der gods i den, så den kan godt række til mange mennesker! Jeg erstattede vindruekerneolien med rapsolie, og så fik kagen omkring 15 minutter mere, end der står i opskriften.

Peanutbutter-cookies
30 stk.
peanutbutter-cookies, småkager, peanutbutter, smør, rørsukker, mørk farin, æg, peanutbutter, hvedemel, vaniljesukker, bagepulver, æg, æggehvider, usaltede peanuts
150 g smør
100 g rørsukker
100 g farin
1 æg
100 g crunchy peanutbutter
200 g hvedemel
1 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver
½ tsk salt

1 æggehvide
250 g usaltede jordnødder

Hak smørret i små stykker, lad dem få stuetemperatur og pisk dem cremet sammen med de to slags sukker. Pisk ægget sammen med peanutbutter – det kan godt betale sig at lune sidstnævnte inden i en mikrobølgeovn, så det er mere flydende. Sigt mel, vanillesukker, bagepulver og salt sammen og rør det i dejen.

Pisk æggehviden let. Hak jordnødderne groft. Rul kugler af dej på størrelse med bordtennisbolde og vend dem først i æggehvide og så i jordnødderne. Sæt kagerne på bagepapir med god afstand og tryk dem forholdsvis flade med hånden. Bag 10-15 minutter ved 180 grader. Når kagerne er helt afkølede, kan de opbevares i tætsluttende dåse.

Note: Jeg har lige opdaget, at jeg har brugt almindeligt sukker i stedet for farin, da jeg bagte dem – og jeg har ingen anelse om, hvorfor jeg gjorde det, men de smagte nu fint alligevel. Jeg brugte desuden 200 g usaltede jordnødder, og de blev ikke hakket inden brug.

Chokolademuffins med appelsin og honning
16 stk.
chokolademuffins, muffins, mørk chokolade, kage, dessert, smør, honning, æg, hvedemel, bagepulver, appelsincreme, appelsiner, flødeost, flormelis
175 g smør
1½ dl honning
3 æg
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
100 g god chokolade
1 usprøjtet appelsin

Appelsincreme:
skallen fra ½ appelsin
saften fra ½ appelsin
100 g flødeost
flormelis til du skammer dig

Smelt smørret og rør det med honning. Pisk æggene i. Bland mel og bagepulver og vend det i æggemassen. Riv skallen af appelsinen og rør den i dejen. Pres appelsinen. Smelt chokoladen og rør den i dejen med appelsinsaften. Fordel dejen i muffinsforme, trekvart fulde, og bag dem ved 200 grader i 12-15 minutter. Smør cremen på, når kagerne er kolde, og drys lidt pynt på.

Note: Appelsincremen var mit eget påfund, og det var godt med et ekstra skud appelsin – synes jeg.

Efter det hyggelige kagearrangement susede jeg sydpå, for jeg skulle i biffen med gemalen. I dag var det Den Store Biografdag, hvilket betød biobilletter til halv pris, og det tilbud kunne vi jo ikke lade passere. Udbuddet af film er til gengæld ikke så fristende for tiden, men jeg havde læst om Zombieland for nylig, og den fik overraskende gode anmeldelser. Nu er gemalen ikke til gysere, og det er denne film bestemt heller ikke. Til gengæld er den rigtig underholdende – især hvis man har et afslappet forhold til zombiesplat, vold og sjove referencer til en masse andre film. Jo, instruktøren har bestemt set Tarantino over skulderen – på den gode måde. Det er en zombie-roadmovie, og bortset fra en scene med Bill Murray, som var noget malplaceret, så fungerede filmen godt. Vi hulkede af grin undervejs, og den ligger til mellem fire og fem stjerner for en film i den genre. Men igen – se den kun, hvis du synes, det er sjovt at se zombier blive pulpet til døde på alskens måder, for selvom den sagtens kunne have indeholdt langt mere ulækre scener, så er zombierne generelt ret klamme i filmen – og de dør også ret brutalt.

Oksekødsgryde med rødvin samt klam vaniljefromage

$
0
0

Blogprogrammet har været skræmt til døde hele formiddagen, så det er først nu, jeg kan fortælle om aftenens udskejelser – eller i hvert fald om maden, vi spiste inden. Med efterårets komme er det for alvor blevet tid til simremad, og jeg så for nylig en opskrift i det seneste nummer af Mad!, som jeg måtte prøve.

Derudover havde jeg også en fordækt plan mht. desserten, som gerne måtte være lidt gusten, nu det er Halloween. Min oprindelige plan kunne ikke opfyldes denne gang, så den udsætter jeg lidt, men jeg fandt da på noget andet. Grundopskriften til desserten er fra Nettokogebogen ‘Dessert- og bagebogen’.

Oksekødsgryde med rødvin
4 personer
oksekødsgryde, simremad, oksekød, okseklump, oksebov, oksetykkam, selleri, pastinak, gulerødder, rødvin, bouillon, laurbærblade, timian, enebær
1 kg oksekød uden ben (klump, yderlår eller tykkam)
smør til stegning
400-500 g blandede rodfrugter
4 dl rødvin
7 dl vand
2 spsk koncentreret, flydende bouillon
2 laurbærblade
1 spsk timian
8 enebær, let knuste
2 spsk smør
2 spsk hvedemel
salt og peber

Skær kødet i 3×3 cm store tern. Brun dem i en stegepande og sæt dem til side. Skræl rodfrugterne og skær dem i mindre stykker. Svits dem i smør i en gryde. Hæld rødvin over og lad det koge uden låg, til det er kogt ind til det halve.

Tilsæt vand og flydende bouillon og bring det i kog. Fjern skum med en ske. Tilsæt krydderier og kød, og kog retten ved lav varme i ca. fem kvarter, til kødet er helt mørt. Tag kødet op og si bouillonen. Hæld kød og bouillon tilbage i gryden. Rør smør og mel sammen til en lille kugle og læg den i gryden. Lad retten simre videre i ca. fem minutter, til melkuglen opløses og jævner retten. Smag til med salt og peber.

Note: Jeg lavede retten til seks personer, så jeg gangede op på alt – undtagen melkuglen til sidst, så der måtte jeg tilføre lidt ekstra jævner. Jeg smagte på retten lige inden servering og var ikke så imponeret af saucen, men når der både var kød samt rodfrugter på gaflen, så blev det virkelig lækkert! Jeg bliver helt sulten ved tanken, for det var simremad på den bedst tænkelige måde – mørt, saftigt og velsmagende. Mmm!

Sellerimos

sellerimosKnoldselleri
smør
lidt mælk eller fløde
rosmarin
salt

Selleriet skrælles og skæres i mindre stykker, der koges helt møre. Vandet hældes fra, og selleristykkerne piskes til mos sammen med lidt smør og mælk/fløde. Smag til med salt og rosmarin.

Note: Jeg fik sellerimos for nylig og besluttede mig for, at det smagte ganske godt, så det måtte jeg selvfølgelig lave i går – og det bliver helt sikkert ikke sidste gang, jeg gør det!

Den samlede ret – serveret med kartofler, rødløg og rødbeder, der var stegt i ovnen – efterårskræs for ganen…

… og så er det jo Halloween, så den næste ret blev tilført grøn konditorfarve og plastikfluer! Den smagte dog udmærket, men – nu er I advaret!

Klam vaniljefromage
6 personer
vaniljefromage, Halloween, dessert, fromage, husblas, rørsukker, æg, æggeblommer, vaniljestang, æggehvider, fløde
7 blade husblas
100 g sukker
5 æggeblommer
kornene fra ca. 10 cm vanillestang
2½ æggehvide
5 dl piskefløde
et ordentligt skvæt grøn konditorfarve
plastikfluer

Tilbehør: Blendede mus… øh, kirsebærsauce!!

Læg husblassen i blød i koldt vand. Pisk sukker, æggeblomme og vanille let og luftigt. Smelt husblassen over vandbad. Pisk den smeltede afkølede husblas i æggemassen. Pisk æggehviden stiv. Pisk fløden og til flødeskum sammen med konditorfarven. Vend pisket æggehvide og flødeskum i æggemassen.

Kom fromagen i en skål og sæt den i køleskabet, til den anvendes.

Note: Smagen var udmærket – sådan lidt i stil med risalamande – bare uden ris og mandler. Hvis jeg skulle lave den igen, ville jeg nok piske æggehvider og flødeskum og have det klar, inden husblassen skal blandes i fromagen, for det stivnede lige lovlig hurtigt. Til gengæld blev strukturen så lidt mere ‘grov’, og det passede jo godt til denne udgave af retten :-)

Rødvinssorbet

$
0
0

rødvinssorbet, sorbet, is, rødvin, dessert, æggehvider, æg, sirup, rørsukkerJeg er jo et værre legebarn, og det kan et rødvins-benspænd ikke ændre på, så i weekenden skulle jeg selvfølgelig lege lidt i køkkenet. Det blev til denne rødvinssorbet, som endte med at blive ganske vellykket (ja, jeg var selv lidt skeptisk…)

Jeg brugte en rest af den frugtige amerikanske rødvin, som jeg brugte til de rødvinsstegte rødløg, og så kombinerede jeg det med en sirup samt en æggehvide – dvs. samme opbygning som da jeg lavede sorbeter i sommers (se for eksempel citronmelissesorbet eller hyldeblomstsorbet). Jeg var dog bange for at ødelægge rødvinssmagen ved at varme den op (det ville ellers være oplagt at koge en rødvinssirup og bruge den direkte i sorbeten), så jeg lavede en tykkere sirup, afkølede den og rørte rødvinen ud i den.

Rødvinssorbet

2 dl kraftig rødvin
2 dl rørsukker
1 dl vand
1 æggehvide

Hæld rørsukker og vand i en gryde, varm det op og lad det simre, indtil sukkeret er opløst. Lad det køle helt ned (helst køleskabskoldt), inden du rører rødvin og æggehvide i. Hæld det i en ismaskine og kør det til sorbet. Jeg vil ikke anbefale at lave denne is uden en ismaskine, så brug helst det, hvis du vil lave denne is.

Hæld isen i en plastikbøtte og put den i fryseren i mindst et par timer. Da alkoholprocenten er ret høj i denne is, vil isen fortsat være ret blød, når du tager den ud af fryseren igen, så tag den først ud, når du vil servere den.

Note: Overraskende god! Jeg blev nødt til at bruge en del sukker i isen for at sikre en ordentlig konsistens, så jeg var bange for, at den ville blive for sød. Den viste sig dog at være ganske delikat og med en ok sødme, når den er iskold. Prøv eventuel en ret tør og kraftig vin, hvis du vil lave denne is, hvis du vil have en mindre sød udgave.

Havregryns-sandwichboller

$
0
0

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostGemalen og jeg agerede flyttehjælp tidligere i dag, hvilket blandt andet indebar, at jeg sørgede for frokosten til flyttefolkene. Jeg tænkte, at det nok var bedst at sørge for noget mad, der kunne spises med fingrene, så jeg bagte en portion sandwichboller om morgenen og smurte dem, lige inden vi tog af sted.

Dejen til bollerne laves aftenen før lige inden du går i seng.

Havregryns-sandwichboller
7-8 stk.

10-15 g gær
2 dl letmælk
3 dl koldt vand
½ dl rapsolie
1 spsk salt
2 dl havregryn
2 dl majsmel
hvedemel for resten

Pynt:
en pisket æggehvide
havregryn

Bland letmælk, olie og vand i en skål og rør gæren ud i det. Tilsæt havregryn, salt og majsmel og rør det grundigt sammen, inden du rører hvedemel i. Du skal røre så meget i, at dejen er blød og smidig – uden at den hænger fast på hænderne. Dæk dejen i skålen til med et fugtigt viskestykke og stil den i køleskabet i 7-8 timer. Tag dejen ud og form flade sandwichboller af den: Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade og dæk dem til med det fugtige viskestykke. Lad dem hæve en halv times tid.

Tænd ovnen og sæt temperaturen på 210 grader. Imens fjerner du viskestykket og pensler bollerne med æggehvide. Drys havregryn på dem og stil pladen i ovnen i 20-25 minutter, indtil bollerne er gyldne og sprøde.

havregryns-sandwichboller, sandwichboller, boller, sandwich, hvedemel, gær, majsmel, havregryn, rapsolie, æg, æggehvider, frokostHalvdelen af bollerne blev så ud som ovenstående – smurt med en honnings- og sennepsmayonnaise og fyldt med salat, skinke, tomatskiver, løgringe og gouda.

Chokoladekage med kaffeganache

$
0
0

chokoladekage, kage, chokolade, kaffeganache, kaffepulver, mørk chokolade, chokolade, hvid chokolade, fløde, æg, æggeblommer, mælk, rørsukker, flormelis, mandelmel, mandler, æggehvider, kakaopulver, smør

Denne chokoladekage blev serveret som dessert til min svigerfars fødselsdag forrige weekend. Til eftermiddagskaffen fik vi havregrynskage med tranebær og hvid chokolade, og han fik såmænd også en portion lakridstrøfler, men der skulle naturligvis også være kage til dessert!

Inspirationen fik jeg fra Claus Meyers ‘Chokolade’. Jeg skruede dog op for mængden af fyld, og så fik jeg en bund for meget (!). Den har jeg frosset ned, så jeg kan bruge den til anden dessert på et tidspunkt, men du kan evt. overveje at lave lidt mindre dej til bundene. Jeg droppede også at lave kaffesirup men brugte i stedet en skøn kaffelikør.

De to Valrhona-chokolader, jeg har brugt til kagen, er venligst doneret af Chokolade Compagniet.

Chokoladekage med kaffeganache og hvid chokolade
12-14 personer

Kaffeganache:
200 g god hvid chokolade – jeg brugte Valrhona Opalys
1 dl meget kraftig kaffe
2½ dl fløde

Mørk chokoladecreme:
150 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe
3 æggeblommer
25 g rørsukker
1½ dl sødmælk
1½ dl fløde

Chokoladebunde:
5 æg
150 g flormelis
150 g mandelmel – du kan selv lave det ved at blende mandler i en minihakker eller lignende
6 æggehvider
50 g rørsukker
50 g hvedemel
50 g kakaopulver
50 g smeltet smør

Chokoladeovertræk:
75 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe
1 dl fløde
1 spsk honning
40 g smør

Desuden:
En god kaffelikør til at dryppe bundene med

Pynt:
f.eks. smeltet hvid chokolade

Start med at lave kaffeganachen. Hak chokoladen og smelt den forsigtigt over vandbad eller i mikrobølgelovnen. Hæld en tredjedel af den stærke kaffe i den smeltede chokolade og rør rundt, indtil du har en skinnende jævn masse. Tilsæt endnu en tredjedel kaffe, rør rundt indtil chokolademassen er jævn og rør så det sidste kaffe i. Hæld chokoladen i en skål – hvis den ikke allerede er det – dæk chokoladeoverfladen med husholdningsfilm og stil chokoladen i køleskabet i mindst tre timer.

Dernæst er det tid til den mørke chokoladecreme. Hak chokoladen fint og hæld den i en skål. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en anden skål. Hæld mælk og fløde i en lille gryde og varm det op, indtil det når kogepunktet. Hæld det over sukkerblandingen, rør rundt og hæld det så tilbage i gryden. Stil gryden tilbage på komfuret og varm det op ved mediumvarme, mens du hele tiden rører i massen. Det skulle gerne tykne lidt. Massen er klar, når den er 85 grader varm. Har du ikke et termometer, kan du teste massen ved at stikke en grydeske af træ ned i grydens indhold. Tag grydeskeen op og tegn en streg på skeens hoved med din pegefinger. Hvis mælkemassen IKKE flyder hen over den streg, du lige har tegnet, er mælkemassen tyk nok og dermed klar.

Hæld en tredjedel af den varme mælkemasse i skålen med chokolade og rør godt rundt. Tilsæt derefter den næste tredjedel og rør det ud i chokoladen, indtil du tilsætter den sidste tredjedel. Rør i chokolademassen, indtil den er ensartet. Dæk chokoladens overflade med husholdningsfilm og stil cremen i køleskabet en times tid.

Nu er bundenes tur. OBS – jeg fik en ekstra bund af ovenstående opskrift, så du kan med fordel skære lidt i mængden, hvis du ikke vil have en bund i overskud.

Pisk de fem æg sammen med flormelis, indtil massen er skummende. Tilsæt mandelmel og vend det forsigtigt i æggemassen. Rør mel og kakaopulver i æggemassen. Hæld æggehviderne i en anden skål sammen med sukkeret og pisk dem, til de bliver stive. Vend de stive æggehvider i æggemassen – brug gerne store, bløde bevægelser, så du ikke slår luften ud af æggehviderne. Tilsæt til sidst det smeltede smør.

Tag den springform, du vil bruge til kagen – jeg brugte en på 26-28 cm – og tegn bunden af på 3-4 stykker bagepapir. Læg et af bagepapirstykkerne på en bageplade og fordel noget af dejen ud på den, så det passer med den tegnede bund på papiret. Dejen skal være ca. 1 cm tyk. Bag hver bund ved 220 grader i ca. 10 minutter og lad dem afkøle helt på en bagerist. Skær derefter bundene til, så de passer til springformen – dejen kan nemlig godt finde på at flyde en smule ud, så du skal måske justere bundenes udformning efter bagning.

Nu kan du samle kagen!

Smør først springformen med blødt smør og klip dernæst et stykke aflangt bagepapir, så du kan bruge det til at fore indersiden af formens kant. Læg en chokoladebund i springformen og dryp den med 1-2 spsk kaffelikør. Tag kaffeganachen ud af køleskabet og pisk den ved medium hastighed med en elpisker. Den må ikke piskes ved høj hastighed – så risikerer du, at ganachen bliver for tæt og tung. Fordel ganachen ud over chokoladebunden og dæk den med en chokoladebund. Dryp bunden med kaffelikør og stil derefter kagen i fryseren i en halv times tid.

Tag kagen ud og hæld den mørke chokoladecreme ud over bunden. Læg den tredje bund ovenpå chokoladecremen og dryp den med kaffelikør. Sæt kagen i fryseren natten over.

Pyntning af kage:
Lav chokoladeovertrækket ved først at smelte chokoladen. Hæld fløde og honning i en gryde og bring det i kog. Hæld lidt af det i skålen med chokolade, rør rundt og tilsæt derefter resten af fløden. Rør i chokoladen, indtil den er ensartet. Når chokolademassen er håndvarm, tilsætter du smørret i små tern og rør rundt, indtil smørret er smeltet og optaget i chokolademassen.

Tag kagen ud af fryseren og fordel chokoladeovertrækket ud over kagens top. Pynt evt. med hvid chokolade (obs – det kan dog drille, da chokoladen, jeg brugte, hurtigt stivnede) eller hvad du nu har lyst til. Tag kagen ud af springformen og stil den på et kagefad. Lad den tø op i køleskabet – det tager 4-5 timer.

Note: Denne kage er ca. lige så syndig og vanedannende som den chokoladekage, jeg lavede til min fødselsdag – så er I advaret!

chokoladekage, kage, chokolade, kaffeganache, kaffepulver, mørk chokolade, chokolade, hvid chokolade, fløde, æg, æggeblommer, mælk, rørsukker, flormelis, mandelmel, mandler, æggehvider, kakaopulver, smør


Lette lakridsflødeboller

$
0
0

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertJeg elsker flødeboller, men jeg er blevet ret kræsen på det punkt de senere år – især efter at jeg opdagede Summerbirds lækre flødeboller med marcipanbund og spændende fyld. Det var derfor oplagt, at det skulle være et af projekterne i denne måneds chokolade-benspænd, for det burde ikke være så svært at lave…

Jeg har prøvet at lave flødeboller én gang før for et par år siden, men der blev flødebollerne ikke så høje, så jeg havde brug for at finde en mere samarbejdsvillig opskrift. Da jeg researchede på flødebolle-opskrifter, lagde jeg mærke til, at mange enten bruger glukose eller koger en sukkersirup, hvor det er vigtigt at piske ingredienserne sammen, når de har en bestemt temperatur. Jeg ønskede dog en ultrasimpel opskrift – helst noget hvor man helt kunne undgå at bruge termometer – så da jeg faldt over en enkelt opskrift hos Alletiders Kogebog, slog jeg til.

Jeg brugte marcipan til bundene, reducerede sukkermængden i forhold til den originale, og så tilsatte jeg noget vaniljesukker samt noget sødt og fintkornet lakridspulver – jeg brugte den fra Lakritsfabriken. Derudover er det vigtigt at bruge en god chokolade med et lækkert knæk, og her valgte jeg at bruge Valrhona Caraïbe, som Chokolade Compagniet har været så venlige at donere. Valrhona chokoladerne er rigtig gode til dette formål, da de – hvis man smelter dem forsigtigt – er lette at arbejde med og giver en god, sprød flødebolleskal, som har en tilpas tykkelse.

Lakridsflødeboller

10-12 stk.

Fyld:

3 æggehvider
100 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 spsk fint, sødt lakridspulver

Derudover:
150-200 g marcipan til bundene
200-250 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe 66%
evt. glimmer eller anden pynt

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertStart med at piske æggehviderne helt stive, inden du tilsætter en spsk rørsukker. Pisk æggemassen, indtil sukkeret er helt opløst og tilsæt endnu en spsk sukker. Pisk æggemassen igen, og fortsæt denne proces, indtil al sukkeret er opløst i æggehvidemassen. Tilsæt derefter det, som flødebollerne skal smage af – i dette tilfælde vaniljesukker og lakridspulver. Pisk det til en ensartet masse.

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertSkær marcipanen i skiver og tryk dem ud til runde bunde på 4-5 mm tykkelse. Smør evt. hver bund med lidt chokolade og vend denne side nedad på et stykke bagepapir. På den måde kan flødebollerne holde sig flere dage uden at tørre ud (hvis de da ikke bliver spist den første dag…)

Put flødebolleskummet i en tyllepose og sprøjt toppe på bundene. Jeg eksperimenterede lidt med højden og fandt ud af, at man skal passe på ikke at lave alt for høje flødeboller, da det kan give visse udfordringer, når de skal overtrækkes med chokolade (flødebollerne bliver ganske enkelt lige lovlig tunge i toppen, når man vender dem i chokoladen, så du kan i værste fald risikere, at skummet falder af marcipanbunden).

Lad flødeskumstoppene tørre 1-2 timer – så er de lettere at overtrække.

Smelt chokoladen forsigtigt over et vandbad. Hvis du vil gøre det helt korrekt, sørger du for at temperere chokoladen. Her skal du bruge et termometer, så du er sikker på, at chokoladen er 30-32 grader varm, når du skal overtrække flødebollerne. Jeg prøvede forskellige teknikker, da jeg overtrak flødebollerne, og det letteste var at holde skålen med den smeltede chokolade på skrå, så jeg kunne holde hver flødebolle i bunden og ‘rulle’ skumtoppen i chokoladen.

Lad flødebollerne tørre og pynt dem evt. med lidt guldglimmer. Skal de ikke spises med det samme, bør du stille dem et koldt sted (evt. køleskabet).

flødeboller, lakridsflødeboller, chokolade, mørk chokolade, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, lakridspulver, lakrids, marcipan, dessertNote: Det var overraskende let at lave flødebollerne, og det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg gør dette. Det er en meget, meget let fremgangsmåde, så der er ingen undskyldning! Jeg pønser allerede nu på, hvad den næste smagsvariant skal være…

Citronflødeboller

$
0
0

citronflødeboller, flødeboller, æg, æggehvider, rørsukker, vaniljesukker, vanilje, citroner, marcipan, chokolade, hvid chokolade, dessert, konfektDa jeg havde chokolade-benspænd, lavede jeg lakridsflødeboller, og det viste sig at være så let, at jeg med det samme besluttede, at jeg snart skulle eksperimentere med flødeboller igen. Det er jo også en oplagt benspændsopgave her i april, hvor temaet er æg & kylling.

Det var jo oplagt at lave en citronudgave… for jeg eeeeelsker citroner! Første forsøg var dog ikke særlig vellykket. Jeg brugte friskrevet citronskal i skummet, og det smagte dejligt, men efter et par timer blev flødebollerne mere og mere saftige, og jeg indså pludselig, at friskrevet citronskal jo udskiller citronolie, der opløser skummet! Suk…

Jeg prøvede derfor igen et par dage efter, og denne gang rev jeg citronskallen aftenen før og lod det tørre et døgns tid, inden jeg puttede det i skummet. Resultatet var langt bedre denne gang, og det er bestemt en flødebolleversion, jeg gerne laver igen!

Citronflødeboller
ca 10 stk.

Fyld:
3 æggehvider
100 g rørsukker
½ tsk vaniljesukker
trefjerdedele af den fintrevne skal fra en øko-citron

Derudover:
150
200-250 g god hvid chokolade – jeg brugte Valrhona Opalys*, som er meget mild og knapt så sød
evt. farvet sukker eller anden pynt

Start et døgn i forvejen, hvor du river skallen på en øko-citron med et meget fint rivejern. Spred den revne skal ud på en tallerken og lad det tørre et døgns tid.

Næste dag pisker du æggehviderne helt stive, inden du tilsætter en spsk rørsukker. Pisk æggemassen, indtil sukkeret er helt opløst og tilsæt endnu en spsk sukker. Pisk æggemassen igen, og fortsæt denne proces, indtil al sukkeret er opløst i æggehvidemassen. Tilsæt derefter trefjerdedele af den fintrevne og tørrede citronskal samt vaniljesukker. Hvis du bruger en anden hvid chokolade end den, jeg har anbefalet, bør du undlade vaniljesukkeret i skummet. Pisk det til en ensartet masse.

Skær marcipanen i skiver og tryk dem ud til runde bunde på 4-5 mm tykkelse. Put flødebolleskummet i en tyllepose og sprøjt toppe på bundene. Pas på, at de ikke bliver alt for høje, da de kan blive lidt ustabile, når du skal overtrække dem med chokolade. Lad flødeskumstoppene tørre 1-2 timer – så er de lettere at overtrække.

Smelt forsigtigt chokoladen over et vandbad. Hvis du vil gøre det helt korrekt, sørger du for at temperere chokoladen. Her skal du bruge et termometer, så du er sikker på, at chokoladen er 30-32 grader varm, når du skal overtrække flødebollerne. Jeg prøvede forskellige teknikker, da jeg overtrak flødebollerne, og det letteste var at holde skålen med den smeltede chokolade på skrå, så jeg kunne holde hver flødebolle i bunden og ‘rulle’ skumtoppen i chokoladen.

Lad flødebollerne tørre på bagepapir og pynt dem evt. med lidt farvet sukker eller glimmer. Skal de ikke spises med det samme, bør du stille dem et koldt sted (evt. køleskabet).

Flødebollerne bør spises samme dag eller evt. dagen efter.

Note: Prøv dem! Især hvis du elsker citron! ♥

Blomkålssoufflé med kokos

$
0
0

blomkålssoufflé, soufflé, blomkål, kål, kokosmælk, æg, æggeblommer, citroner, muskatnød, hvedemel, maizena, æggehvider, vegetarSoufflé er noget, jeg forbinder med min tidlige barndom i 80′erne. Siden da har jeg kun fået soufflé 1-2 gange. Måske skyldes det, at det er en ret, der godt kan drille, da soufflé – ligesom vandbakkelser – let falder sammen, hvis man ikke passer på. Det er da heller ikke en ret, jeg har prøvet at lave før, men når nu det er en ret, der kræver en del æg, så var det jo oplagt til månedens æg & kylling-benspænd.

Jeg skelede til en opskrift fra ‘Sunde kocherier’, men valgte at lave en mere enkel og knapt så krydret udgave.

Blomkålssoufflé med kokosmælk
2-3 personer

et kvart blomkål
fintrevet skal fra ½ øko-citron
en smule muskatnød
1 dl kokosmælk
½ dl vand
½ dl hvedemel
1 æggeblomme
1½ tsk maizena
4 æggehvider
salt og peber

Riv blomkålen på et rivejern og hæld det i en lille gryde sammen med citronskal, kokosmælk, vand, hvedemel og maizena. Bring blandingen i kog og tilsæt æggeblommen. Skru lidt ned for varmen og rør grundigt i gryden i 2-3 minutter. Tag gryden af komfuret og lad blomkålsblandingen køle af. Smag til med salt og peber.

Pisk æggehviderne helt stive og vend dem forsigtigt i blomkålsblandingen. Fordel soufflédejen i smurte ramekiner eller lignende – bruger du almindelige ramekiner, skal du bruger 5-6 stk, som du smører grundigt med smør, inden du fylder dem. Sørg for, at der er plads til, at de kan vokse i højden.

Bag souffléen i ovnen i en forvarmet ovn på 200 grader i 18-20 minutter. Servér souffléen med det samme.

Note: Mild og luftig med et strejf af kokos. Jeg var lidt usikker på, hvor kraftig kokossmagen ville være, men den var meget tilpas og på ingen måde overdøvende. Jeg kombinerede souffleen med timiankrydrede hakkebøffer og smørstegte gulerodsstykker, der fik et kort opkog i et par spsk soya.

Den store påskefrokost – del 3

$
0
0

Offerlammet lige inden slagtningen… øhm..

Nu havde vi sådan set fået rigeligt med mad, men jeg havde jo bestemt, at der også skulle være kage – og øh… konfekt…

Hvad? Påske er da en god undskyldning for at lave konfekt? Vi kan jo ikke koncentrere al det sjove ved juletid? Og desuden varer julen lige til påske!

Ahem.

Kagen var en lemon meringue pie, og jeg faldt for den udgave, som Kageanarkisten har lavet på et tidspunkt. Jeg har dog ikke et sukkertermometer, så jeg lavede en almindelig marengsmasse og puttede oven på kagen. Dadelkonfekten improviserede jeg selv, mens cognackuglerne fandt jeg inspiration til på hovedretter.dk – dog med mørkt rørsukker i stedet for muscovadosukker.

Lemon meringue pie
8-10 personer lemon merinque pie, tærte, pie, citrontærte, dessert, kage, hvedemel, smør, kardemomme, lemon curd, citroner, smør, æggeblommer, æggehvider, æg, vanilje, rørsukker, vaniljepulver

Dej:
200 g hvedemel
100 g koldt smør
1 æggeblomme
2 tsk sukker
1 tsk kardemomme
1/4 tsk ren vaniljepulver*
3 spsk vand

Lemon curd:
Saft og skal af 4 citroner
350 g rørsukker
175 g smør
4 æg
2 æggeblommer

Marengs:
4 æggehvider
ca. 150 g rørsukker
lidt vaniljepulver*

*Jeg ved ikke, hvor man får vaniljepulver herhjemme, men jeg har købt mit under en rejse i Frankrig. Det er ikke det samme som vaniljesukker.

Bland de tørre ingredienser til dejen og gnid smørret godt ind i det. Tilsæt vand lidt efter lidt, så du efterhånden kan forme en dej af det. Ælt det godt sammen og læg dejen på køl i mindst en halv time. Rul derefter dejen ud uden at ælte alt for meget. Beklæd tærteformen med dejen og læg et stykke bagepapir med kikærter eller ris oven på. Forbag bunden ved 200 grader i 15 minutter og fjern derefter bagepapir og ris, inden den får fem minutter mere.

Pisk æg og sukker sammen i en gryde og tilsæt smør, citronsaft og citronskal. Varm det forsigtigt op, mens du rører jævnligt i det. Efter 10-15 minutter begynder det at tykne, og her skal du være varsom med, at det ikke begynder at koge. Fortsæt med at røre grundigt i det. Det er færdigt, når det har samme konsistens som kogt kagecreme. Lad det køle af og hæld det derefter i den forbagte bund. Bag kagen i ti minutter mere ved 200 grader.

Pisk æggehviderne stive og pisk herefter ved høj hastighed, mens du langsomt tilsætter sukker, indtil massen er blank og lækker. Dæk kagen til med marengsmasse – sørg for at dække kagen helt – og sæt den i ovnen ved 250 grader i få minutter. Hold øje med kagen, for den brænder hurtigt på, når der er så meget varme på.

Note: Uforskammet lækker kage – øjøjøj! Og fremover laver jeg min egen lemon curd i stedet for at købe det på glas – det er rigtig let og det smager, som englene synger!

Dadelkonfekt
En rimelig god portiondadelkonfekt, konfekt, dadler, cognac, marcipan, hvid chokolade, chokolade, pulverkaffe, chokoladekrymmel

6 dadler
5-6 spsk cognac
200 g marcipan
150 g hvid chokolade
lidt knust pulverkaffe
lidt mørk chokoladekrymmel

Dadlerne finthakkes og lægges i en kop. Pøs cognac over og lad det sumpe en dag eller to. Bland massen med marcipan – hvis du vil gøre det elegant, putter du en smule af dadelmassen i en kugle af marcipan. Hvis du er en antiautoritær bisse som mig, ælter du dadelmasse og marcipan sammen og former et par tynde stænger af det på et spækbræt og lader det tørre et døgns tid (da massen bliver ret våd på grund af cognacen). Form derefter små kugler af massen – de kan evt. også få lov til at tørre lidt, inden de overtrækkes med hvid chokolade. Drys en smule knust kaffepulver og mørk chokoladekrymmel på.

Note: Små lækre mundfulde – og stadig ret saftige indeni på grund af cognacen. God variant i mine øjne.

Cognackugler
Nok til en hel hær
cognackugler, smør, fløde, chokolade, mørk chokolade, rørsukker, vaniljesukker, kakao, cognac
100 g smør
1 1/2 dl fløde
300 g mørk chokolade, finthakket
3 spsk mørk rørsukker
2 tsk vanillesukker
4 spsk kakao
3 spsk cognac

vendes i en blanding af 1 spsk kakao 4 spsk flormelis
Smelt smørret i en gryde sammen med fløde og bring det i kog. Tilsæt chokoladen og derefter rørsukker, vanillesukker og kakao. Rør rundt i det, til chokoladen er smeltet. Tilsæt cognac, hæld det i en skål og lad det hvile i køleskabet natten over.

Form det til kugler, som rulles i en blanding af kakao og flormelis. Massen er ret hård, så det kan godt tage noget tid at arbejde sig igennem sådan en portion – og lav endelig en mindre portion end jeg gjorde, for de mætter ret godt, så man får ikke spist mange af dem.

Opbevar dem derefter i køleskab.

Note: Fine, men meget tunge og kompakte i smagen på grund af den store mængde mørk chokolade. Lav endelig en mindre portion end jeg gjorde!

Avokadogranita, intervalstegt culotte med røgsalt og øl, abrikossuppe med Amaretto-flødeskum

$
0
0

Jeg vågnede lidt tidligere her til morgen, så nu når jeg at blogge lidt, inden det står på hygge-med-gæster resten af weekenden. Jeg har bevæbnet mig med Hexokain til at slå det sidste halskriller ned. Nu plejer jeg ikke at være syg, og jeg undgår så vidt muligt piller, så jeg opdagede først i går, at vi havde en pakke liggende.

I torsdags fik vi en treretters menu, hvor jeg havde fundet inspiration til forretten i Nettokogebogen ‘Forretter, forretter, forretter’. Her brugte jeg mere avokado og mindre æggehvide, end der stod i opskriften. Desserten var fra ‘Suverænt sundt’ (hvor der er et lille afsnit med desserter), og her var det mere fremgangsmåden, jeg pillede lidt ved et par steder – ligesom jeg udelod flormelis i flødeskummet. Hovedretten improviserede jeg lidt hen ad vejen.

Avokadogranita med stenbiderrogn og rødløg
4 personer

3 små avokadoeravokadogranita, forret,  avokadoer, citroner, oliven, æggehvider, æg, rødløg, stenbiderrogn, creme fraiche
8 spsk citronsaft
5 finthakkede oliven
peber
3 pasteuriserede æggehvider

½ finthakket rødløg
200 g stenbiderrogn
ca. 200 g creme fraiche 9%

Mos avokadoerne med en gaffel og tilsæt salt. Rør blandingen godt igennem med oliven og peber. Dæk det til og sæt det i fryseren i en time. Pisk æggehviderne helt stive og vend avokadomassen i den. Anret det i nogle forme, dæk dem med stanniol og sæt dem i fryseren i to timer.

Tag avokadogranitaen ud lidt tid før, at den skal serveres. Anret den på en tallerken med lidt rødløg, stenbiderrogn og creme fraiche.

Note: Ideen var meget god, men jeg syntes, at den smagte for lidt af avokado og for meget af oliven – og så blev portionen for stor. Det ville have passet bedre med halv portion af granitaen til hver person – det her blev for overvældende.

Intervalstegt culotte med røgsalt og øl

- okseculotteculotte, oksekød, salvie, øl
- et par spsk røgsalt
½ GB Bock2 øl
- friske salvieblade
- lidt smør

Ved intervalstegning skal kødet gerne stå og pønse lidt i noget rub/marinade et døgns tid inden, men det havde jeg ikke planlagt, så i stedet gnubbede jeg stegen med røgsaltet og smeltede smørret på en stor pande. Herefter grofthakkede jeg salviebladene og smed dem på panden, inden jeg lagde fedtsiden af stegen på og lod den stege et par minutter. Derefter blev den vendt og fik også et par minutter på den anden.

Stegen blev lagt i et fad sammen med salviebladene, og en halv øl blev hældt over. Stegen fik derefter 20 minutter ved 175 grader, hvilede i en halv time på køkkenbordet under stanniol, fik 20 minutter igen ved 175 grader, hvilede yderligere en halv time under stanniol og stegte derpå ved 160 grader, indtil kernetemperaturen kom op på 66 grader.

Note: Jeg må helt sikkert eksperimentere videre med at intervalstege igen på et tidspunkt, for det var ret spændende at lege med, og da jeg også skulle bage nogle småkager, så passede det fint med, at noget af ‘hviletidsvarmen’ blev udnyttet. Smagsmæssigt blev det ret spændende og anderledes med røgsaltet og øllet – det gav en helt anden – både mørkere og dybere – smag til kødet, men jeg prøvede også at opnå en efterårsagtig smag – det skulle jo passe til vejret…

champignonsauce, sauce, champignons, fløde, tranebærgeléChampignonsauce

- champignons
- væden fra bunden af stegefadet
- fløde
- smages til med salt, peber samt tranebærgelé

Jeg havde tænkt mig at lave en salat til, men jeg gad faktisk ikke, da det kom til stykket, så for en gangs skyld blev det et måltid kun med kød, sauce og kartofler.

Abrikossuppe med Amaretto-flødeskum
4 personerabrikossuppe, abrikoser, appelsinjuice, vaniljestang, vanilje, rørsukker, mandler, fløde, Amaretto

250 g tørrede økologiske abrikoser (usvovlede)
7 dl appelsinjuice
1 vaniljestang
rørsukker
50 g mandler
2½ dl fløde
5 tsk Amaretto-likør

Hæld abrikoser og juice i en gryde sammen med vanillestangen, som du har flækket og skrabet kornene ud af – både korn og stang skal ned i gryden. Lad det koge en halv times tid. Køl det lidt f, inden du blender det til en suppe – pas lidt på, da abrikoserne godt kan indeholde sten. Smag til med lidt sukker og lad suppen køle af til stuetemperatur.

Rist mandlerne på en pande – egentlig bør du smutte dem først, men det gad jeg ikke – og hak dem. Pisk fløden til skum og vend likøren i. Servér suppen med en god klat flødeskum oven på og drysset med hakkede mandler.

Note: Meget tung og vinteragtig dessert – fuld af smag. Den mætter ret godt, så du skal ikke lave en større portion end vist her, men den smagte ganske godt.

Citronkage med glasur og kandiserede citroner

$
0
0
citronkage, kage, dessert, citroncreme, citronglasur, cremefraiche, flødeost, vaniljesukker, vanilje, appelsiner, citroner, rørsukker, limoncello, flormelis, æggehvider, ægDesserten til påskefrokosten i går var en citronkage, som jeg længe har ønsket at lave – og som heldigvis levede op til mine høje forventninger. Jeg overvejer i øvrigt at gøre det til en påsketradition at lave en citron- eller limekage – hvad synes I om den idé?

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift, jeg fandt hos Magasinet Mad, men da jeg ikke kunne skaffe mascarpone, og desuden gerne ville bruge det sidste limoncello op, så måtte jeg lave et par krumspring undervejs.

Citronkage med glasur og kandiserede citroner
8 personer

250 g marcipan – gerne udrullet fra start
2 lagkagebunde (opskriften giver tre)
3 spsk limoncello

Citroncreme:
400 g cremefraiche 38 %
100 g flødeost
100 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
revet skal fra to øko-citroner
revet skal fra en øko-appelsin
2 spsk citronsaft
1 spsk limoncello

Kandiserede citroner:
1 dl vand
1 dl rørsukker
1 spsk limoncello
1 øko-citron

Citronglasur:
2 dl flormelis
1 æggehvide, pasteuriseret
1 spsk citronsaft

Rul marcipanen tyndt ud – eller endnu bedre: køb det udrullet hos bageren eller i et supermarked. Personligt synes jeg ikke, det er særlig sjovt at rulle ud, så jeg foretrækker den lette løsning i dette tilfælde. Tag en skål med rund bund og beklæd indersiden med madfilm. Læg derefter et lag af marcipanen, så det dækker hele indersiden af skålen. Skær en lagkagebund i passende stykker og læg dem i skålen, så de dækker marcipanlaget. Dryp limoncello på kagebunden.

Pisk cremefraiche, flødeost, rørsukker, vaniljesukker, citronskal, appelsinskal, citronsaft og limoncello og fordel derefter cremen i skålen. Rul resten af marcipanen ud i en cirkel med samme diameter som skålen og skær den sidste lagkagebund til i samme størrelse. Læg lagkagebunden som et låg oven på citroncremen og læg marcipancirklen oven på.

Lad kagen hvile i køleskabet i 1 time – den kan godt stå længere, men så risikerer du, at marcipanen bliver klæbrig og er sværere at manøvrere med, når du skal have kagen ud af skålen.

Kog vand og rørsukker i en gryde i ca. fem minutter og tilsæt derefter limoncello. Lad det koge et minuts tid og læg derefter tyndtskårne citronskiver i sukkerlagen. Lad dem koge i nogle minutter, indtil citronskiverne bliver lettere gennemsigtige. Tag dem op af sukkerlagen og læg dem på et stykke bagepapir.

Pisk citronglasuren glat og vend dernæst kagen forsigtigt ud af skålen og over på et serveringsfad. Fordel glasuren over kagen – den er rigtig god til at dække ujævnheder i marcipanlaget – og pynt med de kandiserede citroner.

Note: For faste læsere kan det ikke undre, at denne kage var lige efter mit hoved – en perfekt kombination af syrlighed og sødme, hvor citronerne rigtig får lov til at boltre sig i den lækre, lækre creme. Det er en af de bedste citrondesserter, jeg har smagt – og det siger alligevel en del – og selvom den kræver limoncello, så skal det ikke afholde dig fra at prøve denne kage på et tidspunkt, for limoncello kan du sagtens lave selv. Vigtig note i øvrigt – husk at bruge fuldfed 38% creme fraiche – ikke kun for smagens skyld men også for konsistensens – jeg tvivler på, at kagen kan komme til sin ret i en light version.

Marengslagkage med ribsflødeskum, smuk bønnesalat og hurtig spinat-feta salat

$
0
0

I går havde jeg The Boys på besøg, så det betød blandt andet, at vi skulle have kage! Jeg har flere gange udsat dem for tunge og solide kager, men denne gang syntes jeg, at det skulle passe til vejret, så jeg lavede en let marengskage med ribsflødeskum til. Den originale opskrift er fra ‘Flere suveræne salater…’, men jeg ændrede på fyldet.

Marengskage med ribsflødeskum
7 ret lækkersultne personer

4 æggehviderribsflødeskum, marengslagkage, lagkage, dessert, kage, æggehvider, æg, eddike, rørsukker, mandler, fløde, ribs, vanilje, vaniljesukker
1 tsk eddike
250 g rørsukker
100 g grofthakkede mandler

4 dl fløde
175 g ribs
2 tsk vaniljesukker

Pisk æggehvider, eddike og rørsukker med en elpisker i ca. fem minutter, indtil massen er tyk og skinnende. Vend de hakkede mandler i massen og smør den ud på bagepapir i to cirkler – du kan evt. tegne dem inden på bagepapiret, inden du vender papiret om (så massen ikke kommer i kontakt med den kuglepens- eller blyantstreg, du tegnede). Bag marengsbundene ved 150 grader i ca. 1 time og 10 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle.

Pisk fløden til skum sammen med vaniljesukkeret og vend ribsene i  bagefter. Læg bundene sammen med bærskummet i midten.

Note: Let og alligevel syndig kage, som ikke er helt let at skære i bagefter. Jeg pyntede kagen med lidt blodrød glasur.

Smuk bønnesalat

250 g sorte bønnerbønnesalat, salat, sorte bønner, koriander, cherrytomater, tomater, peberfrugter, citronolivenolie
½ dusk frisk koriander
6 store cherrytomater
1 grøn peberfrugt
lidt salt
citronolivenolie

Stil bønnerne i blød i vand natten over, og skyl dem godt. Kog dem ca. 30 minutter, til de er møre, og lad dem afdryppe, til de er kølet af. Bland dem med friskhakket koriander, peberfrugt og cherrytomater i små tern samt lidt salt og citronolivenolie.

Note: Jeg syntes, det blev en ret smuk salat, og det er ikke sidste gang, jeg bruger sorte bønner – se hvor flotte de er sammen med grøntsagerne! Og så smagte salaten i øvrigt godt og mættede ganske fint.

Hurtig spinat-fetasalat

- friske salatblade
- blød feta, smuldret
- pinjekerner
- finthakket rødløg

Og nu er jeg bange for, at det atter står på Band of Brothers… hav en fortsat god aften!


Valnøddekage med chokoladecreme

$
0
0

valnøddekage, kage, dessert,  valnødder, nødder, æggehvider, æg, flormelis, vaniljesukker, chokoladecreme, chokolade, mørk chokolade, fløde, smørVi har lige været til fødselsdag, og som den gode gæst, jeg er, så medbragte jeg kagen! Ok, sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, men jeg havde i hvert fald en aftale med fødselaren om, at jeg sørgede for fødselsdagskagen. For nylig fandt jeg en opskrift i ‘Suverænt nemt’, som netop så – nem ud – og i øvrigt meget lækker, så den tog jeg udgangspunkt i. Jeg brugte dog valnødder i stedet for pecannødder, sænkede flormelismængden lidt og tilføjede i stedet lidt vaniljesukker, da jeg er svært glad for vanilje…

Valnøddekage med chokoladecreme
10-12 personer

300 g valnødder
6 æggehvider
220 g flormelis
1½ tsk vaniljesukker

Chokoladecreme:
200 g mørk chokolade
1½ dl piskefløde
25 g smør

Flødeskum

Hak valnødderne – ikke helt pulveriseret men så der stadig er lidt bid i. Pisk æggehviderne stive og vend nødder og flormelis forsigtigt i. Hæld blandingen i en smurt springform på ca. 24 cm og bag den ved 160 grader i 50 minutter. Hvis du vil servere kagen på et andet fad, så kan jeg anbefale, at du forer bunden af springformen med noget bagepapir. Det burde jeg selv have gjort.

Hak chokoladen fint. Varm fløden og smørret, til smørret er smeltet, og det begynder at blive godt varmt. Hæld det over det finthakkede chokolade og rør cremen grundigt sammen. Hæld det over den afkølede kage. Pynt kagen med flødeskum eller servér det til.

Note: Det kan godt være, at kagen virker ret luftig i det, men den mætter godt – og smager ret syndigt! Begge ting skyldes den lækre chokoladecreme på toppen af kagen.

Rødløgs-cheesecake

$
0
0

I fredags fik vi denne fine lille kage til dessert. Et helt almindelig rødløgs-cheesecake som vor moder lavede den.

… ok, det er løgn. Det har min mor aldrig lavet.

Men da jeg for et par måneder siden spurgte efter gode ideer til kommende benspænd, var der nogen, der hævdede, at jeg ikke kunne putte løg i en kage. Og her må jeg så venligt men bestemt sige: selvfølgelig kan jeg det. Om det så smager godt er en anden sag – og derfor var det jo oplagt at servere det for de tre kagequinder, jeg havde på besøg. Så kunne jeg også lige prøve deres grænser af for, hvad der er kage, og hvad der ikke er kage…

Rødløgs-cheesecake
5 personer

100 g Digestive kiks
40 g smeltet smør
rapsolie

130 g flødeost
1½ dl creme fraiche
1½ pasteuriserede æggehvider
30 g flormelis
2 blade husblas
1 tsk vaniljesukker
lidt revet citronskal

Løgconfit:
3 løg skåret i små tern
30 g smør
4 spsk blomsterhonning
1½ dl æblecidereddike
1½ dl fortyndet hyldeblomstsaft
ca. 3 tsk kanel
ca. 2 spsk mørk sirup

Knus kiksene til små krummer – en morter kan anbefales, men pas på ikke at forvandle kiksene til pulver. Bland krummerne med smørret og fordel smørkrummerne i fem madringe, som du har stillet oven på et spækbræt, og pres kiksemassen godt ned, så der danner sig en kiksebund. Klip bagepapir ud, så du har fem stykker, som er lange og brede nok til at dække siderne på hver madring. Smør hvert stykke papir med en smule rapsolie og placér et stykke papir langs indersiden af hver madring.

Lav fromagen ved at lægge husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Rør flødeost, creme fraiche, vaniljesukker og citronskal sammen. Pisk æggehviden stiv og bland forsigtigt flormelissen i. Smelt husblassen i en lille skål i vandbad eller mikrobølgeovn. Hæld den derefter i ostemassen og vend derpå de piskede æggehvider i. Fordel fromagen i de fem madringe og stil dem på køl et par timer.

Smelt smør på en pande ved mellem varmeed olien. Hæld løgternene på panden og steg dem forsigtigt. Tilsæt honning. Når løgene begynder at tage farve, tilsætter du æblecidereddike og hyldeblomstsaften. Lad det stå og simre et par timer eller tre – retten skal langsomt koge ind ved svag varme. Når det er blevet til en tyk og klæbrig masse, smager du den til med kanel og mørk sirup og lader det derefter køle ned til stuetemperatur.

Fjern forsigtigt madringe og bagepapir fra de kølige cheesecakes og top dem med løgconfit lige inden servering.

Note: Jeg var ret spændt på dette forsøg – det er muligvis den af kagerne i denne måned, jeg har glædet mig mest til at lave, for ville konceptet nu også holde? Gæsterne tog dog pænt imod det (og fandt det ret underholdende), og det smagte faktisk ganske godt. Man kunne godt fornemme, at det var løg, men det var samtidig både sødt, mørkt og krydret med kanel, så det havde en ret dyb og karamelliseret smag. Det er dog en ret kraftig topping, så du kan godt bruge lidt mindre, end jeg gjorde.

Er det kage?
Ja, det er det – og det sagde mine gæster heldigvis også :-)

Melon- og agurkedrink og en indbagt islagkage

$
0
0

melon-agurkedrink, drink, melondrink, galiamelon, melon, agurk, mynte, lime, flormelis, mousserende vinDa NYBH i sidste uge skrev om at lave limonade af meloner, kom jeg i tanke om et gammelt løfte til mig selv om, at jeg skulle huske at eksperimentere med melondrinks denne sommer. Jeg havde også en fiks idé om, at det kunne være sjovt at bruge agurk i drinks, så hvorfor ikke kombinere disse to ting?

Melon- og agurkedrink
4 personer

1 galiamelon, skrællet
½ agurk, skrællet
2 spsk frisk mynte
saften fra to limefrugter
3 spsk flormelis
1 dl mousserende vin
isterninger

Blend ingredienserne og servér med det samme.

Note: Frisk og mild drink, som er så lav på alkohol, at alle kan være med. Jeg overvejer at lave den med rom næste gang.

Efter drinken smed vi en omgang spareribs på grillen sammen med grøntsagsspyd (champignons, rød peberfrugt og hvidløgsfed) samt denne spidskålssalat bestående af et halvt fintsnittet spidsskål vendt i en creme af 150 g rygeost, 2 dl creme fraiche 9%, 2 tsk dijonsennep samt salt og peber – og til sidst pyntet med kornblomster (ja, de er spiselige).

Desserten bestod af indbagt islagkage – dog ikke lavet på grillen.

Indbagt islagkage
6 personer
indbagt islagkage, islagkage, lagkage, dessert, kage, lagkagebund, mørk chokolade, chokolade, is, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker
1 lagkagebund*
100 g hakket mørk chokolade
300-500 ml is
4½ æggehvider
130 g rørsukker
½ tsk vaniljesukker

En lagkagebund lægges i et ildfast fad og den hakkede chokolade fordeles – hold dog de sidste par cm til kanten af lagkagebunden fri for chokolade. Fordel isen ovenpå, så det ligger som en top – hold igen et par cm fri fra kanten af lagkagebunden. Pisk æggehviderne og tilsæt lidt sukker ad gangen undervejs og slut af med også at piske vaniljesukkeret i. Når æggehviderne og sukkeret er pisket til en cremet og lidt sej marengsmasse, fordeler du denne ud over ‘isbjerget’ – vær meget omhyggelig med at få dækket isen helt, da marengsen skal sørge for, at isen ikke smelter, når den kommer i ovnen!

Sæt fadet i en forvarmet ovn på 225 i ca. 7-10 minutter, indtil marengstoppen er gylden. Servér med det samme!

Note: Siden jeg første gang fik serveret indbagt is for nogle år siden, har jeg været lidt fascineret af konceptet med at bage is – det er da sjovt! Det er også en meget let og hurtig dessert – og så smager den godt. Lagkagebunden havde jeg på frost – den var den sidste tredjedel af en portion på tre lagkagebunde, jeg bagte på et tidspunkt, hvor jeg kun skulle bruge de to, så det krævede kun, at jeg tog bunden op et par timer inden brug.

Er det kage?
Jeps!
indbagt islagkage, islagkage, lagkage, dessert, kage, lagkagebund, mørk chokolade, chokolade, is, æggehvider, æg, rørsukker, vaniljesukker

Nektarinsorbet

$
0
0

nektarinsorbet, sorbet, is, dessert, nektariner, sirup, æggehvider, ægHvad gør du, hvis du har nogle meget modne frugter (… hm, det her minder mig om en reklame fra 90′erne…) og ikke kan nå at spise dem? Du bruger dem i en sorbet!

Vi havde nogle nektariner i frugtskålen, som var ved at være godt modne, og da jeg ikke kunne nå at spise dem alle, brugte jeg de sidste i en hjemmelavet sorbet. Jeg kom i tanke om den dejlige melonsorbet, som jeg lavede sidste år og brugte den som inspiration til denne nektarinsorbet.

Nektarinsorbet

300 g nektarinkød – dvs. ca. 4-5 meget modne nektariner
1-1½ dl sukkersirup
1 æggehvide

Pil forsigtigt skrællen af nektarinerne (der skal være meget modne, så det er let at befri dem for skrællen samt de har den optimale smag til denne is). Hvis det driller, så prøv evt. at skolde nektarinerne ganske kort i kogende vand. Fjern stenene og put nektarinkødet i en blender sammen med sukkersirup og æggehvide. Blend det til en ensartet masse og hæld det derefter i en ismaskine. Kør massen, indtil det bliver en silkeblød sorbet. Spis med det samme eller put det i fryseren.

Note: Dejlig sorbet med meget tydelig nektarinsmag. Jeg brugte 1 dl sukkersirup, men den kunne nu godt have tålt ½ dl mere – ikke på grund af manglende sødme men for at gøre konsistensen mere cremet. Men ellers en skøn og frisk sommeris.

Champis rellenos og brocheta de gambas con salsa romesco

$
0
0

champis rellenos, fyldte svampe, fyldte champignoner, tapas, champignons, svampetapas, serrano-skinke, svinekød, persille, skinke, hvidløg, brød, flutes, baguetteJeg har fundet lidt inspiration til et par tapasretter i kogebogen ‘Rosas tapas’, men da jeg ikke var i humør til at følge opskrifterne slavisk, endte jeg med at justere en del på opskrifterne, udelade et par ingredienser og såmænd også på selve fremgangsmåden. Ja, jeg var lige i humør til lidt anarki!

Den første tapasret er denne superenkle men meget lækre ret med champignons, serrano-skinke, hvidløg og baguette. Den serverede jeg i sidste uge som forret, da min træningsmakker spiste med.

Champis rellenos – fyldte champignoner

3 personer

6 champignons – helst ikke alt for små
3 fed hvidløg, pressede
2 skiver serrano-skinke, finthakkede
olivenolie
1 spsk finthakket bredbladet persille
3 skiver baguette
svampetapenade, aioli eller en god mayonnaise (hjemmelavet eller Hellmann’s)

Rens svampene og fjern stokkene. Hæld olie på en pande og steg svampene på begge sider, til de får farve og bliver bløde. Tag dem af og steg derpå hvidløg og serrano-skinke ved mediumvarme i en god sjat olivenolie – pas på at hvidløgene ikke får farve. Tag panden af varmen og vend persillen i den.

Smør hver skive baguette med svampetapenade, aioli eller mayonnaise. Fordel fyldet i de seks svampe og stabl dem to og to (se billedet), stik en lille træpind igennem og sæt dem oven på et stykke smurt baguette. Servér med det samme.

Note: En simpel tapas med masser af smag. Den er absolut ikke kaloriefattig – der er brugt godt med olie i denne ret – men den smagte fantastisk!

brocheta de gambas con salsa romesco, rejer på spyd, romescosauce, sauce, rejer, skaldyr, æggehvider, æg, rasp, rapsolie, hvidløg, peberfrugter, mandler, nødder, brød, baguette, flute, rødvinseddike, olivenolieDenne ret laves egentlig med kæmperejer, men da jeg ikke ved, om man kan få det her i Danmark (og samtidig være garanteret, at de ikke er opdrættet i kemikalieramt dambrug Asien), så har jeg brugt store grønlandske rejer – Føtex sælger nogle ganske gode under mærket Princip.

Brocheta de gambas con salsa romesco – rejer på spyd med romescosauce

Romescosauce:
pressede hvidløg svarende til 2 spsk
1 dl finthakket tørt brød
20 mandler
olivenolie til stegning
1 rød peberfrugt, grillet og flået – se fremgangsmåde under haydari-opskriften
1 dl olivenolie
3 spsk rødvinseddike
vand
salt og sukker

Rejer på spyd:
16 store grønlandske rejer, optøet fra frost
1 æggehvide
rasp
½ l rapsolie

træpinde til stegning

Start med at lave saucen. Hæld en gavmild mængde olie på en pande og steg hvidløg, brød og mandler ved mediumvarme, indtil brødet er gyldent. Hak den grillede peberfrugt og lad det stege med et minuts tid, inden du slukker for varmen. Hæld det i en blender sammen med 1 dl olivenolie og rødvinseddike. Blend det og tilsæt vand, indtil du får en god, jævn konsistens. Jeg brugte et sted mellem ½ og 1 dl vand. Smag til med salt og sukker.

Pisk æggehviden stiv. Stik rejerne på spyd – to og to – og vend dem derefter i den piskede æggehvide. Fjern evt. overskydende æggehvide og vend derefter rejerne i rasp. Sørg for at de er helt dækkede. Hæld rapsolien i en lille gryde eller kasserolle og varm den op. Den er klar, når du kan stikke en lille træpind i olien, og det bobler omkring træpinden. Steg derefter spyddene i olien – hav 3-4 i ad gangen – og tag dem op, når de er blevet gyldne. Servér øjeblikkelig sammen med romescosaucen.

Note: En fin lille hapser, som både er dekorativ (jeg satte spyddene i en høj kande inden serveringen) og smager godt. Vær opmærksom på, at der er rigelig med romescosauce, men du kan selvfølgelig bruge resten af den som smørelse i en sandwich eller som creme til en anden ret.

Viewing all 49 articles
Browse latest View live